Constitutionalism – sistemul politic bazat pe constitutie
Prima constitutie a Romaniei dateaza din 1866, adoptata la urcarea pe tron a regelui Carol I de Hohenzollern.
Constitutia din 1866 a fost in vigoare pana in anul 1923 cand s-a adoptat Constitutia Romaniei Mari ( Tara Romaneasca. Transilvania, Basarabia si Bucovia).
In 1923 regele Carol al II-lea proclama dictatura sa personala, ceea ce duce la anularea constitutiei din 1923 si inlocuirea ei cu o lege fundamentala.
In 1947 a fost proclamata Republica, fapt care a condus la detronarea regelui Mihai I.
Tot in aceasta perioada regimul polititc democratic a fost inlocuit cu unul de tip totalitar comunist, care a dainuit pana in 1989.
In acest timp au fost in vigoare mai multe constitutii (1948, 1952, 1965).
Constitutia Romaniei
Revolutia din decembrie 1989 a produs o rasturnare de proportii prin intermediul careia Romania a inceput perioada de tranzitie de la un regim totalitar la un regim politic democratic.
Prima Constitutie a Romaniei de dupa prabusirea sistemului totalitar comunist a fost adoptata in noiembrie 1991.
Adoptarea Constitutiei a fost infaptuita de Adunarea Constitutionala prin vot nominal.
Constitutia Romaniei cuprinde sapte titluri si 152 de articole.
Constitutia poate fi revizuita la solicitarea : Presedentiei, Guvernului, unei patrami din numarul deputatilor sau senatorilor, cel putin un numar de 500.000 de cetateni cu drept de vot, provenind din cel putin jumatate din judetele tarii.
Procedura de revizuire re realizeaza prin : – adoptarea punctelor de revizuire cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei camere ;
– definitivarea revizuirii prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii in Parlament a proiectului de revizuire.
Curtea Constitutionala are sarcina de a veghea la respectarea conditiilor constitutionale de revizuire.