Viewing Single Post
AnnaE
#0

Dimitrie Bolintineanu – Muma lui Stefan cel Mare

                

Muma lui Stefan cel Mare, de Dimitrie Bolintineanu, este o legenda, scrisa in 1847, despre mama lui Stefan cel Mare care refuza sa primeasca noaptea la castel pe Stefan, fiul sau, daca nu este invingator in lupta cu turcii. Respins, Stefan se intoarce, aduna oastea sa zdrobita si lupta cu dusmanii, invingandu-i.

                

Dezvoltand, repetand aceste idei, Bolintineanu pune in miscare un aparat de comparatii, repetitii, alegorii care sa sustina discursul. Discursul uzeaza de o scenografie simpla si eficace. Dovada ca poetul o foloseste in mai toate piesele. Modelul cel mai pur il aflam in Muma lui Stefan cel Mare. Primul tablou infatiseaza atmosfera care precede evenimentul: peisajul, timpul, pozitia astrelor. O descriptie (evocare) cu elemente luate din recuzita romantica: castelul fixat pe o stanca neagra, pestera unui sihastru sub o rapa stearpa, o manastire...in aceasta descriere intra si preciziuni de ordin temporal, climateric («vanturile negre, intr-a lor turbare», «noaptea-i furtunoasa», «noaptea se intinde si din geana sa», «ca un glob de aur luna stralucea» etc.). Luna este, de regula, sursa de lumina pentru decoruri.

                  

Urmeaza al doilea moment (tablou), cu o mica nota de mister («Un orologiu suna noaptea jumatate /in castel in poarta oare cine bate?»), risipit repede de un dialog sever in care apare evidenta ireductibilitatea pozitiilor. Dialogul (un monolog fragmentat, reinnodat printr-o replica necesara demonstratiei) constituie esenta poemului. Aici Bolintineanu, priceput in genul declamator, dezvolta dialectica lui celebra despre datorie si eroism. Retorica, adesea, goala, imagini ce au facut o lunga cariera in ironie («De esti tu acela, nu-ti sunt mama eu»), insa ceva ramane din aceasta rostogolire de silabe cantatoare: muzica exterioara, adevarul elementar al propozitiilor...

                

Urmeaza partea a treia care prezinta efectele lectiei morale dinainte. Este o ilustrare a vitejiei, cu unele momente de descriptie (urmarirea, batalia) care deviaza de la obisnuita retorica seaca. Aceasta este schema. In interiorul ei poetul schimba, uneori, ordinea, pune evocarea la urma sau renunta pur si simplu la cadru,intrand direct in subiect (discursul moral si patriotic). Este inutil sa cautam, in poemele acestea facute sa imbarbateze inimile si sa seduca urechea, un peisaj, o forma de sensibilitate fata de lucruri, pentru simplul fapt ca universul material dispare pur si simplu din poem. Stanca neagra, raul spumegos, rapa stearpa, luna ce se retrage dupa deal constituie un nevinovat repertoriu de regie. Discursul este aproape alb, imaginile - putine - sunt stereotipe. Imposibil de surprins o miscare mai originala a imaginatiei. Bolintineanu nu renunta, nici aici, la unele obsesii. Dalbul il urmareste («dalbe lupte», «dalb mormand», «vorbe dalbe»), dulcele este, oricand, gata sa innobileze o propozitie.

 

 

Muma lui Ștefan cel Mare versuri

 



I

 

Pe o stâncă neagră, într-un vechi castel, 
Unde cură-n poale un râu mititel, 
Plânge şi suspină tânăra domniţă, 
Dulce şi suavă ca o garofiţă;
Căci în bătălie soţul ei dorit
A plecat cu oastea şi n-a mai venit. 
Ochii săi albaştri ard în lăcrimele
Cum lucesc în rouă două viorele;
Buclele-i de aur cad pe albu-i sân, 
Rozele şi crinii pe faţă-i se-ngân. 
Însă doamna soacră lângă ea veghează
Şi cu dulci cuvinte o îmbărbătează. 

II

 

Un orologiu sună noaptea jumătate. 
În castel în poartă oare cine bate? 
- "Eu sunt, bună maică, fiul tău dorit;
Eu, şi de la oaste mă întorc rănit. 
Soarta noastră fuse crudă astă dată:
Mica mea oştire fuge sfărămată. 
Dar deschideţi poarta... Turcii mă-nconjor... 
Vântul suflă rece... Rănile mă dor! "

Tânăra domniţă la fereastră sare. 
- "Ce faci tu, copilă? " zice doamna mare. 
Apoi ea la poartă atunci a ieşit
Şi-n tăcerea nopţii astfel i-a vorbit:
- "Ce spui, tu, străine? Ştefan e departe;
Braţul său prin taberi mii de morţi împarte. 
Eu sunt a sa mumă; el e fiul meu;
De eşti tu acela, nu-ţi sunt mumă eu! 
Însă dacă cerul, vrând să-ngreuieze
Anii vieţii mele şi să mă-ntristeze, 
Nobilul tău suflet astfel l-a schimbat;
Dacă tu eşti Ştefan cu adevărat, 
Apoi tu aice fără biruinţă
Nu poţi ca să intri cu a mea voinţă. 
Du-te la oştire! Pentru ţara mori! 
Şi-ţi va fi mormântul coronat cu flori! "

III

 

Ştefan se întoarce şi din cornu-i sună;
Oastea lui zdrobită de prin văi adună. 
Lupta iar începe... Duşmanii zdrobiţi
Cad ca nişte spice, de securi loviţi.