AnnaE
#0

Cezar Petrescu Biografie pe scurt si opera

 

Cezar Petrescu se naste la 1 decembrie 1892  in localitatea Hodora - Cotnari, judetul Iasi. Este primul copil al profesorului Dimitrie Petrescu si al Olgai Comonita, descendenta a unei vechi familii de boieri moldoveni

Primele doua clase ale ciclului primar le face, in particular.

Ultimele doua clase la o scoala din orasul Roman, tatal sau fiind profesor la Scoala agricola din Trifesti. Inca din clasele primare, Cezar Petrescu este pasionat de lectura, citind in special operele marilor scriitori Mihail Eminescu, Ion Creanga, Mihail Sadoveanu, Octavian Goga sau Barbu Stefanescu Delavrancea.

01 Ianuarie 1903    Incepe gimnaziul la Liceul internat din Iasi. Il are ca profesor de limba romana pe Calistrat Hogas.

Interesat de literatura, Cezar Petrescu ii scrie lui Nicolae Iorga o scrisoare la care ataseaza schita Scrisori spre a fi publicata in revista Floarea darurilor. "Am trecut timpul liber ce mi-l ofera ocupatia mea de elev in clasa a IV-a gimnaziala in mici descrieri de impresii ori de inchipuiri scumpe pentru mintea unui tanar inflacarat. Si toate aceste notite si schite le-am adunat in doua caiete (...) Si incerc acum, indraznesc, sa trimet spre aprecierea d-voastra, fragmente din ele.

Si astept - iertati-mi indrazneala si intrucatva obraznicia- astept, zic, un raspuns , o apreciere fie incurajatoare ori descurajatoare. Nu stiu daca vor merita aceste incercari sa fie cetite de dvs si sa fie publicate in revista ce urmeaza sa apara, Floarea darurilor... Va trimit o schita din impresiile ce mi le-a facut un cimitir: sunt luate pe cripta unui mormant: a fost cercetata la compozitie in clasa si de profesorul nostru de romaneste N. Apostol, un apostol in impartasirea iubirii de patrie si intrucatva a fost apreciata cu rezerva unui profesor."

Cezar Petrescu scrie o serie de articole in ziarul Facla, publicate socialista aparuta sub conducerea lui N.D.Cocea: "Dupa un congres", "Razbunarea lor" si "Pentru un scrib nationalist".

1928    Cezar Petrescu este ales deputat in Parlamentul Romaniei.

1930   - apar romanele "Calea Victoriei" si "La Paradis general". 

1930   - publica prima carte pentru copii Pif, Paf, Puf;

1932    - un an cu aparitii literare si extrem de important pentru Cezar Petrescu: romanul pentru copii Fram, ursul polar, romanele Greta Garbo si Plecat fara adresa dar si primul volum al romanului Miss Romania intitulat Nepoata hatmanului Toma.  

1933    -  publica, in doua volume, romanul Oras patriarhal;

1934    - publica romanul Duminica orbului;

9 Martie 1961    Cezar Petrescu inceteaza din viata, in urma unor probleme cardiace. Este inmormantat la Cimitirul Bellu din Bucuresti.  

 

 

Fram ursul polar de Cezar Petrescu rezumat pe scurt si biografie

Povestea începe   în iarna anului 1924  cu o reprezentaţie de adio a circului Struţki. . Miss Ellian, imblanzitoarea, ii prezinta pentru ultima oara pe cei doisprezece tigri de Bengal.

Avea să fie ultima apariţie a lui Fram, ursul polar,care a uitat toate acrobatiile pe care stia sa le faca. Astfel, nu mai poate fi folosit in spectacole.

 

De mic, Fram, ursul polar, a fost prins de eschimosi in tinuturile polare, luat de marinarul Lars, vandut pentru zece sticle de rom. Fram inseamna „inainte” in limba norvegiana. 

 

 În arenă apar pe rând caii, elefanţii, maimuţele, leii şi leoparzii, dar şi acrobaţii şi clovnii. Toată lumea astepta cu nerăbdare apariţia magică a lui Fram. Spectatorii sunt dezamăgiţi. Fram rămâne ascuns în cuşca lui, singur, doar cu visele lui şi cu un singur gând: să se întoarcă în locurile unde s-a născut.

           

Autorul ne poartă pe câmpurile albe de la Cercul Polar, acolo unde într-o noapte, din aceea care ţine 6 luni, se naşte Fram. Creşte alături de mama sa până când este prins de un vânător şi dus într-o colibă de eschimoşi. Este vândut unor marinari care veniseră în ţinuturile arctice să vâneze foci şi balene. Aceştia îl botează Fram şi când ajung pe uscat îl vând circului Struţki.

           

La circ învaţă tot felul de giumbuşlucuri. Timpul trece încet, iar Fram, prin programul pe care îl executa în fiecare seară devine vestit. Îşi execută programul de unul singur, fără îmblinzitor, născoceşte în fiecare seară ceva nou, devine prietenul oamenilor.

           

După acea ultimă reprezentaţie, visul lui Fram se împlineşte. Directorul circului îl trimite cu ajutorul unor marinari în locul în care s-a născut. Aici însă, viaţa nu este aşa de uşoară ca la circ. Afară este un ger năpraznic, trebuie să-şi facă singur un culcuş şi să-şi caute singur hrana. În acea, parcă eternă, noapte polară, Fram îşi găseşte un mic prieten: un ursuleţ pe care îl botează Zgăibărici şi pe care îl va proteja de acum încolo. Tot pe întinsele câmpuri albe îl întâlneşte pe Nanuc, un „pui” de eschimos.

           

Peripeţiile lui Fram continuă pe imensa mare albă. Doi vânători de vulpi polare şi urşi polari sunt salvaţi de la moarte de către Fram atunci când aceştia rămân înzăpeziţi. Fram s-a culcat peste ei pentru a-i proteja şi încălzi, le-a lins obrajii, nasurile şi ochii. Aceştia îl recunosc pe Fram, ursul polar de la circul Struţki. Tot Fram îi ajută să-şi găsească corabia, iar când ajung la barcă, Fram este primul care se urcă aşteptând să se întoarcă în lumea de unde venise – lumea circului.

 

 

Attachments