Ingrediente
1 kg prune sau caise verzi,
1 kg zahar,
1/2 l apa,
o lamiie,
vanilie.
Mod de preparare
Fructele se culeg tinere, cind simburele nu are coaja formata.
Se inteapa cu un ac mai gros (2 mm ) in 7-8 locuri (se strapunge dintr-o parte pina in cealalta), tinindu-le in apa rece, pina cind se termina aceasta operatie, ca sa iasa amareala din ele.
Dupa aceea, se pun intr-un saculet din tifon simplu, mai larg, (ca sa nu stea inghesuite) care se va introduce in apa clocotita.
Se lasa pina cind incepe sa dea primul clocot, apoi se pune repede in apa rece si se lasa 15 minute.
Apa rece se schimba de 4-5 ori pe zi, si, de fiecare data, prunele sau caisele se lasa sa stea cite 15 minute.
Se pun apoi, in strecuratoare fara saculet, se lasa sa se scurga si se introduc in siropul bine legat, impreuna cu zeama de lamiie (care impiedica zaharisirea) si cu vanilia.
Se continua, cum s-a aratat la inceputul capitolului.