AnnaE

Lipie cu usturoi ca la mine acasa

Am tot cautat o reteta de lipie cu usturoi si pentru ca pe internet nu am gasit ceva sa ma multumeasca, am umblat din nou la caietul meu vechi, unde am strans de-a lungul timpului retete de pe la lume si am gasit si reteta de lipie.....

Mie-mi place paine combinata cu usturoi, ceapa sau branza, dar lipia cu usturoi e in poll-position printre preferintele mele.
Fara sa mai lungesc vorba iata reteta mea :

Ingrediente:
- 250 g faina alba cernuta
- 125 ml apa calduta
- 1 plic drojdie uscata
- 1 lingurita zahar
- o jumatate lingurita sare
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui
- 2-3 catei de usturoi

Cum se prepara?

- intr-un castronel punem faina cernuta, pe care o amestecam cu drojdia, apoi facem o adancitura in mijloc si punem pe rand zahar, sarea, uleiul, 2 catei de usturoi pisati si amestecam cu o lingura de lemn
- dupa ce am amestecam ingredientele, framantam pana aluatul devine elastic si usor
- o lasam la crescut pana-si dubleaza volumul, intr-un loc cald
- pe o planseta intindem lipia in asa fel sa nu fie nici subtire nici groasa(va orientati cu ochiul de bucatar !)
- intr-o tava rotunda unsa cu ulei punem lipia si catelul de usturoi ramas, pisat si el o ungem pe deasupra
(pentru aspect si sa placa ochiului, eu bat un galbenus si ung aluatul, apoi pun usturoiul)
- o dam la cuptor pana se rumeneste

Sa aveti pofta !
Se poate asezona cu un cartof prajit, sau orice fel de mancare sau pur si simplu se manca asa !!!

P.S. cui nu-i place usturoiul sa nu puna, e foarte buna si simpla. dar eu va sfatuiesc sa nu ocoliti usturoiul, e un antibiotic puternic impotriva bacteriilor de orice fel