INGREDIENTE
Pentru chifteluțe
450 g carne tocată de porc
650 g carne tocată de vită
2 linguri unt
1 ceapă mare, dată pe răzătoare
200 ml lapte
4-5 felii de pâine fără coajă, tăiate în bucățele
2 ouă
2 lingurițe sare
1 linguriță nucșoară
1 linguriță cardamom
2 lingurițe piper negru
Pentru sos
6 linguri unt
50 g făină
250 ml supă de vită
200 ml smântână de gătit
sare
*Opțional: dulceață de merișoare
MOD DE PREPARARE
Călește ceapa dată pe răzătoare (sau tăiată subțire) în unt, timp de 3-4 minute. Lasă la răcit.
Într-un castron, îmoaie pâinea (sau pesmet, dacă ți-e mai ușor) în lapte, timp de 15-20 de minute. Când s-a înmuiat, pune-o într-un procesor de alimente/robot de bucătărie și mărunțește-o bine.
Înapoi cu ea în castron. Amestecă ceapa călită în ea. Adaugă ouăle, carnea, condimentele și amestecă-le ușor cu mâinile curate.
Formează chifteluțele rotunde – din cantitățile date ar trebui să îți iasă 40-50 bucăți. Pune-le la prăjit în 6 linguri de unt topit. Când se rumenesc pe toate părțile scoate-le și pune un alt rând de chiftele. Nu trebuie să le faci până la capăt acum: se vor găti complet odată cu sosul.
Cțnd termini cu chiftelele, în tigaia folosită faci și sosul. Dacă untul s-a ars, curăță tigaia și pune alte 6 linguri de unt la topit. Adaugă, încet făina, amestecând constant până se omogenizează și se transformă într-un sos de nuanța cafelei cu lapte. Adaugă încet, amestecând continuu, supa de vită, până începe să se omogenizeze și să se îngroașe, transformându-se într-un sos mătăsos.
Pune chiftelele înapoi în tigaie și lasă-le să se pătrundă la foc mic, timp de 10 minute. (e posibil să fie nevoie să le faci în serii)
Servește-le imediat, adăugând smântână fiecărei porții în parte. De fel, se servește cu dulceață de merișoare alături.