File din cartea naturii, de Ion Agârbiceanu, este un volum de povestiri a cărui primă ediţie a fost publicată în 1959 la Bucureşti; prefaţă de Ion Brad.
Volumul este alcătuit din următoarele povestiri: Ciocârlia, La coasă, Bunica Safta, Roitul stupilor, La seceriş, Moş Ioniţă, La fân, Tâlharul, Turturelele, La pădure, Culesul porumbului, Presura, Străjerul, Ciorile, Ninge, Vânturile, Întâiul drum, La săniuş, Pogăniciul, Ploaie cu şiroaie, Adormirea Măriuţei, Niţă de la Coasta Morii, Între stejari, Nepoate lui Moş Mitruţ, Nicu, Seri senine, Bourelul, Brazii, Păpădia, Salcâmii în floare, Spre odihnă, Lângă râu, Popor nou şi În făurişte.
Ciocârlia rezumat pe scurt
Primavara a venit intr-un sat si oamenii au iesit cu plugurile, iar copii au iesit la pascut cu oile.
Ionas, un baietel din imprejurimi, vesteste venirea ciocarliei si odata cu ea venirea mult-asteptatei primaveri.
Dupa aceea, baiatul se alatura celorlalti baieti veniti cu oile si incep sa poarte o discutie interesanta despre ciocarlii.
Vasilache, un baiat mai mare, le istorisesete copiilor legenda ciocarliei, expilcandu-le astfel de ce ciocarlia canta numai in vazduh si nu pe crengile copacilor sau in grane.
Demult, exista intr-o tara indepartata, un palat in care traia o printesa nespus de frumoasa si aceasta printesa era incuiata in castel pentru a nu fii rapita de zmeii rai care furau fecioare.
Intr-o zi, imparatul chema petitori la curte pentru ca venise vreamea ca fiica sa sa se insoare; insa Lia nu vroia sa se insoare cu nimeni, satatea cat era ziua de lunga si privea la soare printr-o ferestruica ingusta si canta nespus de frumos.
Trecu mult timp, si veni toamna, iar lucrurile parea sa-si fii iesit din fire deoarece soarele apunea tot mai tarziu; vazand aceste lucruri muma soarelui il urmari pe fiul sau si vazu domnita frumoasa la care el se oprea in fiecare seara si uita sa mai apuna; cu parere de rau transforma frumoasa fecioara intr-o ciocarlie.
Dupa ce termina povestea, Vasilache le spuse cantecul ciocarliei si copii se invoira ca a doua zi sa aduca un caiet, ca sa noteze cantecul si sa-l cante in cinstea ciocarliei.