Johnny1
#0

INGREDIENTE

  • gogonele
  • morcovi
  • frunze de telina
  • radacina de hrean

Optional:

  • struguri
  • mere
  • ardei gras

Saramura :

  • apa potabila
  • sare
  • piper boabe
  • mustar boabe
  • foi de dafin
  • boabe de ienibahar ( optional )
  • crengute de marar uscat ( sau doar semintele )
  • MOD DE PREPARARE RETETA Muraturi:

    Spalam bine legumele si curatam morcovul si hreanul.

    Pentru pregatirea saramurii vom avea in vedere cantitatea de legume pe care dorim s-o conservam. Punem la fiert apa si adaugam sarea ( indiferent de legumele conservate vom adauga o lingura de sare la un litru de apa ) , boabele de piper, boabele de mustar si ienibaharul. Lasam sa clocoteasca pana ce-si va schimba culoarea.
    In fiecare borcan vom pune la inceput cateva boabe de piper, mustar boabe si 1-2 bucatele de hrean.
    Asezam gogonelele in borcane, alternand cu morcovi ( intregi sau taiati rondele) . si frunze de telina. Deasupra punem un buchetel cu seminte de marar.
    Daca avem la indemana si alte fructe , le putem adauga : struguri de masa, felii de mar, ardei gras. Sunt foarte gustoase murate.
    Turnam in borcane saramura fierbinte, capsam si lasam borcanele 2-3 saptamani la temperatura mediului ambiant, pana se mureaza legumele.
    Se pastreaza foarte bine in camara/beci chiar mai mult de un an, fara sterilizare sau alte metode de conservare.
  •