Machiavelic. Cât de des auzim un politician sau un om de afaceri descris de acel adjectiv? De obicei, este folosit pentru a caracteriza pe cineva care este cinic sau viclean sau care se angajează în comploturi bizantine pentru a-și atinge propriile scopuri.
A fi „machiavelic” înseamnă a fi imoral, dacă nu chiar rău. Cuvântul în sine derivă din numele unei persoane reale, Niccolo Machiavelli, un politician florentin din secolul al XVI-lea și autorul unei cărți mici numită Prințul. Tocmai acestei cărți îi datorează reputația sa întunecată, iar ceea ce a scris în ea a șocat atât de mult lumea lui încât a fost interzisă de Biserica Catolică; când în cele din urmă a ieșit în lumină, preceptele sale au fost citite ca un fel de ghid de lucru pentru nemilosirea în politică.
După un timp, nici măcar nu a fost necesar să citești cartea – trebuia doar să descrii pe cineva drept „machiavelic” și toată lumea știa exact ce vrei să spui.
Poate că nu este atât de surprinzător când luați în considerare unele dintre cele mai faimoase aforisme din The Prince:
„Bărbații ar trebui fie tratați cu generozitate, fie distruși, pentru că se răzbune pentru rănile ușoare – pentru cele grele nu pot.”
„Promisiunea dată a fost o necesitate a trecutului: cuvântul rupt este o necesitate a prezentului.”
„Despre omenire putem spune, în general, că sunt volubile, ipocriți și lacomi de câștig.”
„Un conducător înțelept nu ar trebui să-și păstreze niciodată credința atunci când, prin aceasta, ar fi împotriva intereselor sale.”
„Este mai bine să fii temut decât iubit, dacă nu poți fi amândoi.”
„Cine înșală îi va găsi întotdeauna pe cei care se lasă înșelați.”
Luate de la sine, afirmații ca acestea sunt, cel puțin, declarații destul de dure asupra naturii puterii și a oamenilor care o exercită; și mai șocant pentru contemporanii lui Machiavelli a fost absența aproape completă a oricăror referințe la ideile convenționale de moralitate. Niccolo scrie despre cum sunt bărbații, nu despre cum ar trebui să fie.
Deci cine a fost acest om, al cărui nume a devenit atât de încărcat de sens? Departe de a fi personificarea răului, Niccolo ar fi fost un tovarăș de cină extrem de distractiv, plin de povești pline de spirit și anecdote inteligente. Avea un simț răutăcios al umorului, ceva ce se întâlnește în cel mai faimos portret pe care îl avem despre el, un tip destul de elf cu un zâmbet plin de cunoștință.
Curiozitățile dar si cine a fost Nicolo Machiavelli le poți urmări pe linkul lui Mitică
https://latimp.eu/filosofia-lui-niccolo-machiavelli-documentar-tradus-in-romana/
https://segavid.com/embed-8gi00t68ando.html