AnnaE
#0

 

Cromwell s-a născut în 1599 în localitatea Huntigdon, într-o familie din mica nobilime. Aceasta avea tradiție în politica insulară, Thomas Cromwell fiind un important ministru al lui Henric al VIII-lea și partizan al reformării bisericii engleze. Absolvent la Cambridge, Oliver nu s-a remarcat în vreun mod special în primii 40 de ani de viață. În 1620 el s-a căsătorit cu Elizabeth Bourchier, fiica unui negustor de piei din Londra ce l-a adus pe Cromwell în legături cu negustorii importanți din Londra și o parte a micii nobilimi puritane britanice. Astfel a reușit să devină reprezentant al Huntigdon-ului în Parlamentul din 1628-1629.

Anii 1630 se pare că au fost marcați de o gravă criză interioară pentru Cromwell; se pare că acesta ar fi urmat un tratament pentru depresie la cabinetul doctorului londonez Theodore de Mayerne. În 1631 el și-a vândut proprietatea din Huntigdon pentru a se retrage la o fermă în St. Ives; un pas înapoi din punct de vedere al statului social al acestuia. Această perioadă a fost însă benefică pentru Cromwell, acesta găsindu-și liniștea spirituală, precum reiese dintr-o scrisoare adresate verișoarei sale Mary St. John în 1638:

”... El mi-a dat să văd lumină din lumina Lui... lăudat fie numele său pentru că a strălucit asupra unei inimi așa de întunecate precum a mea! Tu știi ce mod de viață am avut. Am trăit în întuneric și l-am iubit. Am fost o căpetenie, o căpetenie a păcătoșilor. E adevărat: am urât divinitatea, dar Domnul a avut milă asupra mea... ”

 

 

 

 

 

                                                                                                            

 

 

 

                                                                                 

 

 

 

 

                                                                                                                                    

 

 

 

                                                         https://latimp.eu/oliver-cromwell-ucigasul-de-regi-documentar-subtitrat-in-romana/