AnnaE
#0

Nume………………………………………
Clasa………………………………………

FIŞĂ DE LECTURĂ
Opera epică
Zece negri mititei de Aghata Christie

  1. Trăsăturile operei epice :“Zece negri mititei” este un roman politist scris in saisprezece capitol si epilog.
  2. Prezentarea pe scurt a subiectului (rezumat):Cartea incepe cu prezentarea insulei Negrilor si a oamenilor care locuiau acolo. Aceasta insula era una foarte luxoasa si casa in care se vor intalni oamenii deasemenea. Ei afla de la mojordom ca patronii lipsesc de acasa si acestia incearca sa lege prietenii intre ei. Dar intr-o zip e cand stateau la masa aud pe cineva vorbind la microfon care ii acuza de o crima care nu a putut fi dovedita. Dupa interogatoriul toti incercau sa-si dea seama cine e de vina.

Anthony Marston a baut dintr-un pahar si ca cazut. Doctorul a constatat ca a fost omorat cu cianura de potasium facandu-I pe ceilalti sa intre in panica si interogatoriul reancepu. S-a raspandit zvonul ca acesta s-ar fi sinucis, oamenii intrebandu-se de c ear face-o un barbat in floarea tineretii, frumos si vessel.

Apoi a murit sotia majordomului la fel ca Anthony Marston si s-a presupus ca este tot o sinucidere, nimeni nu credea ca poate fi crima. In dimineata aceea majordomul se uita pe masa din sufragerie unde inainte erau zece negrii mititei, acum ramasesera numai opt.

Incepura sa vorbeasca intre ei, sa caute vinovatul sip e cine ar fi banuit. Cel mai suspect era majordomul Roger.Vera discuta cu generalul Mercathur care o linisti si-I spuse ca lui nu-I era frica de moarte. Pana sa puna masa pe seara generalul era mort si atunci si-au dat seama ca ucigasul e unul dintre ei. Judecatorul conducea cazul dar s-a retras pentru ca nu avea suspect si le-a transmis celorlalti normele de siguranta pe care trebuiau sa le ia.

Toti se intrebau cine ar putea fi ucigasul sic el mai probabil era doctoral Armstrong dar si Philip Lombard care a venit cu un revolver pea ca insula. A doua zi in camera lui Roger si a Emilyei Brent era goala sip e masa din sufragerie erau numai sase negri mititei, deci unul dintre ei murise. Cand au oesit afara l-au gasit pe Roger cu gatul taiat si apoi aparu si Emily care le spuse ca a fost in recunoastere pe acea insula.

In acel moment Vera incepu sa rada isteric deoarece vazuse ca totul semana cu cantecul ce era afisat in camera fiecarui invitat. Doctorul putu sa o linisteasca abia dupa ce îi trase o palma peste obraz. Cand toti se mai calmara incepura iar suspiciunile,  dar la sfarsitul capitolului toti erau linistiti si se comportau ca niste oameni normali.

Este ucisa si Emily Brent cu o seringa fiind lasata langa ea o albina ca scenariul mortii ei sa se potriveasca cu cantecul din camera ei. Pe cand facea mancare Vera simte mirosul ierbei de mare si cand isi dadu seama ca se apropie si o strange de gat incepu sa tipe. Ceilalti alertati venira spre ea, mai putin judecatorul care fusese ucis in roba lui de judecator. Ramasesera doar patru (Vera, Lombard, Blore si Armstrong)  si incepura sa se priveasca suspiciosi unul pe altul. Noaptea se incuiase fiecare in camera lui

Moare si Blore incercand sa manance aducandu-I Verei idea ca numai Armstrong putea sa fie ucigasul. Mai ramasesera trei negri mititei. Au plecat in cautarea lui Armstrong si l-au gasit intre stanci, mort.

Era ea cu Lombard, caruia ii lua pistolul ca sa n-o impuste, apoi il omori si se intoase in casa lua o funie si se spanzura la fel ca in cantec, visand la un barbat pe care il iubea foarte ,mult. Pe acel barbat il chema Hugo.

Cazul a ramas inchis pentru ca nu exista nici un martor. Ulterior Wargrave a povestit intr-o scrisoare ca el i-a ucis pe toti pentru ca si ei au ucis la randul lor si ca el si-a inscenat singur moartea.

  1. Personajele
    -principale  trăsături morale
    :Anthony Marston, Armstrong, Blore, , Lombard, Vera, Emily Brent,Roger Brent, judecatorul, doctorul,  generalul Mercathur, majordomul Roger.

-secundaresotia majordomului, inspectorii,
-alte personaje (colective, episodice, pozitive, negative, fantastice, reale etc):

 

  1. Motivează de ce te-a impresionat opera:Romanul mi-a placut foarte mult pentru ca a fost o ancheta plina de suspans.