AnnaE
#0

Nume………………………………………
Clasa………………………………………

FIŞĂ DE LECTURĂ
Opera epică
O lume dispărută –  de Sir Arthur Conan Doyle

  1. Trăsăturile operei epice:O lume dispărutăeste un romanscris în anul 1912de Arthur Conan Doyle, despre o expediție pe un platou abrupt (numit Tepuy) din America de Sud, unde supraviețuiesc animale preistorice, precum dinozauriși alte specii dispărute.

     

  2. Prezentarea pe scurt a subiectului (rezumat):Ed Malone, un reporter la Daily Gazette, se duce la șeful său, McArdle, pentru a primi o misiune periculoasă, cu scopul de a o impresiona pe Gladys Hungerton, pe care o iubea. El este trimis să îi ia un interviu profesorului George Edward Challenger, care a bătut recent alți patru sau cinci jurnaliști ce doreau să afle dacă afirmatiile acestuia privind călătoria în America de Sud sunt adevărate. Challenger, dup ace s-a convins ca Malone este de buna i-a dezvăluit descoperireadinozaurilor.

În cele din urmă îl invită într-o călătorie în care să își dovedească povestirea, împreună cu profesorul Summerlee, alt om de știință și pe Lordul John Roxton, un gentleman animat de o nestăvilită sete de cunoaștere. Expediția ajunge la platou cu ajutorul unor ghizi indieni, printre aceștia, Gomez, este fratele unui bărbat pe care Lordul John l-a omorât ultima dată când a fost în America de Sud. Când expediția reușește să se urce pe platou, Gomez le distruge podul, blocându-le orice posibilitate de întoarcere. Negrul Zambo rămâne în tabără, dar nu reușește să îi împiedice pe indieni să plece.

Deciși să investigheze neobișnuita lume în care se găsesc, membrii expediției sunt atacați de pterodactiliîntr-o mlaștină, în timp ce Lord Roxtongăsește un fel de argilăalbastră care îi stârnește un mare interes. Dupa ce au trecut prin mai multe aventuri si au fost atacati in mai multe randuri de dinozauri, Challenger, Summerlee și Roxton sunt capturați de o rasă de oameni-maimuţă.

În satul acestora află că pe cealaltă parte a platoului se află de asemenea o rasă de oamenicu care oamenii-maimuţăsunt în permanent război. Roxtonreușește să scape, și împreună cu Malone formează o echipă de salvare. Ajung chiar la timp să împiedice execuția celor doi profesori și a altor persoane, care îi duc la tribul oamenilor. Cu ajutorul lor, îi înfrâng pe oamenii-maimuţă, preluând controlul asupra întregului platou.

La întoarcerea în Anglia, exploratorii își prezintă raportul. Mulți îl resping, cum au făcut și cu varianta inițială a lui Challenger. Prevăzând aceasta reacție, Challenger aduce ca dovadă un pterodactilviu, care apoi scapă și zboară către ocean. Când toți patru cinează, Roxton le arată de ce era atât de interesat de argila albastră. Aceasta conținea diamante, și cele câteva pe care Lord Roxton le-a cules sunt estimate la aproximativ 200.000 de lire sterline; în mod loial, Lord Roxton acceptă ca suma să fie împărțită între ei. Challenger își deschide un muzeu privat, Sumerlee se retrage să clasifice fosile, și Roxton plănuiește să se întoarcă pe platou. Malone se întoarce la iubita lui, Gladys, însă ea s-a căsătorit între timp, devenind doamna Gladys Potts. Fără ca nimic să îl mai rețină la Londra, el se oferă a-l însoți pe Lordul John Roxtonîn a doua călătorie.

  1. Personajele
    -principale  trăsături morale :Lordul John Roxton, Challenger, Malone, Summerlee
    -secundare:Gomez, Gladys,
    -alte personaje (colective, episodice, pozitive, negative, fantastice, reale etc): omenii maimuta, indienii

    4. Motivează de ce te-a impresionat opera:  M-a impresioant povestea pentru ca am descoperit o lume minunata disparuta.