AnnaE
#0

Se stie ca odata cu venirea sezonului rece si disparitia fructelor si legumelor proaspete trebuie sa completam lipsa lor cu alte remedii. Atentie sporita trebuie sa avem si asupra alimentatiei. Multi dintre noi spunem ca asa cum am crescut noi, cu orice, asa vor creste si trai si copii nostri. Diferenta intre cele doua aspecte a facut-o timpul si aparitia unor noi tehnologii care suplinesc alimentele naturale. Daca pe vremea bunicii se ingrijea pamantul cu balega de vaca sau gainat de pui, acoperit apoi cu paie pana la venirea primaverii acum se folosesc fosfati si alte inventii de ultima ora pe care pamantul le suporta dar nu ne poate oferi si sanatate.

Deci sa va las o lista cu alimente care nu trebuie sa lipseasca din nici o gospodarie pe toata perioada sezonului rece:

Carnea de vita: contine din plin zinc, un oligoelement ce ajuta la cresterea imunitatii organismului prin rolul sau in dezvoltarea celulelor albe din sange ce are ca rol “domolirea” infectiilor din organism.

Peştele şi carnea de pui: Peştele nu trebuie să ne lipsească din alimentaţie. Consumat regulat, el ne întăreşte sistemul imunitar şi ne curăţă organismul de toxine. Carnea de pui ne oferă necesarul de proteine de origine animală ajutând la menţinerea unui sistem imunitar rezistent şi la prevenirea anemiei.

Iaurtul si laptele: contine enzime care ajuta la intarira florei intestinale. Este foarte util mai ales dupa un tratament indelungat cu antibiotice, cunoscute ca “distrugatori” ai bacteriilor folositoare din organism.

Atentionare personala: Cu riscul de a-mi pune in cap toti producatorii de peste si pui va recomand consumul redus al acestor alimente.

Legume si fructe: 

Ceapa si usturoiul: Usturoiul este considerat un antibiotic natural, al cărui consum ne protejează de bronşite şi de traheite. La fel şi ceapa, ne face mai rezistenţi faţă de bolile respiratorii.

Nucile si migdalele: Nucile sunt un inamic de temut al infecţiilor, fapt datorat conţinutului de omega 3 şi de polifenoli. Migdalele, bogate în vitaminele E şi B, întăresc organismul şi îl apără de efectele nedorite ale stresului.

 

Ceaiuri : 

Ceaiul: alege sortimente atat de ceai negru cat si de ceai verde, cu un continut ridicat de antioxidanti ce ajuta la combaterea radicalilor liberi si la cresterea imunitatii organismului.

Ceaiul verde: contine antioxidantul EGCG, care reduce riscul declansarii multor tipuri de cancer. Fitonutrientii din ceaiul verde favorizeaza dezvoltarea bacteriilor folositoare din tractul digestiv. Ei inhiba dezvoltarea bacteriilor nocive din tractul digestiv: E. Coli, Clostridium si Salmonella. 70% din sistemul imunitar al organismului nostru se gaseste in tractul gastrointestinal.

Ceaiul de macese: Ceaiul de macese constituie o arma in combaterea si prevenirea racelilor tocmai prin continutul sau bogat in vitamina C naturala, care intareste imunitatea organismului, ajutandu-l sa reziste la boli.

Ceaiul de echinaceea: Echinacea actioneaza ca un stimulent pentru sistemul imunitar prin diverse metode printre care si cresterea producerii de anumite celule albe din sange si intarirea peretilor celulari astfel incat bacteriile si virusii sa nu intre atat de usor in celule.

Dovleacul: il gasesti in piete incepand cu sfarsitul lunii septembrie; este foarte bogat in vitamina C, fibre, potasiu, acizi grasi esentiali si zinc. Previne aparitia cancerului, cataractei si a bolilor cardio-vasculare.

Apicole : produsele apicole incepand cu mierea de albine , polenul , propolisul , laptisorul de matca reprezinta surse de energie, minerale si vitamine de care organismul are nevoie in lupta cu factorii de mediu cu stresul si oboseala fizica si psihica, ajutand in imunizarea si intarirea organismului.

Pe timpul sezonului rece eu pun in fiecare dimineata 15 picaturi de tinctura de propolis in 50 de ml de apa calda spre fiarta pe stomacul gol. Apoi beau un ceai verde fara zahar. Nu consum zahar in ceai si sare in mancare. Zaharul in ceai, spun englezii, e semn de slabiciune al caracterului. De la 17 ani nu beau ceaiul cu zahar. Va da-ti seama ce caracter puternic am?

 

Un “catel” de usturoi zdrobit si apoi pus pe o felie de paine dimineata pe stomacul gol e “mana” lui Dumnezeu. Regleaza tensiunea indiferent cum ar fi ea, la unii prea mare sau la altii scazuta, regleaza si vindeca aciditatea din stomac, elimina toxinele adunate in ziua precedenta, subtiaza sangele si ne tonifiaza trupul.

Da stiu, multi avem servici si ne miroase gura. Incercati macar in zilele cand sunteti liberi. Veti vedea rezultatele.

Repet iubiti-va corpul si aveti grija de el !!!