AnnaE
#0

Într-un mic orasel italian, în urma cu câteva sute de ani, un proprietar al unei mici afaceri a luat împrumut o suma mare de bani de la un individ, destul de batrân si deloc atragator care însa o placea pe fiica sa.

Batrânul i-a propus micului afacerist un târg care ar fi putut sa îl scape complet de datorie. In felul acesta el presupunea ca datoria sa fie complet stearsa daca fiica afaceristului se va casatori cu el. Insa batranul, care îi oferise o suma mare de bani, avea deja planul facut: urma sa puna într-o punga doua pietricele, una alba si alta neagra.

Fiica afaceristului trebuia apoi sa bage mâna în punga si sa scoata o piatra. Daca o scotea pe cea neagra, datoria era stearsa, si batrânul avea sa se casatoreasca cu ea. Daca scotea pietricica alba, datoria era de asemenea ștearsa, dar fata nu ar fi fost nevoita sa se casatoreasca cu el.

În timp ce statea pe o poteca plina cu pietricele din gradina parintelui fetei, batrânul s-a aplecat si a luat de pe jos doua. În acel moment fata îl urmarea atent si a observat ca acesta a ales de pe jos doua pietricele negre pe care le-a bagat în punga. Apoi batranul, îi cere fetei sa aleaga din punga o piatra.

Fata ar fi avut acum trei optiuni: sa refuze sa aleaga o piatra din punga, sa scoata ambele pietricele si sa îl acuze de înselatorie sau sa scoata o piatra din punga, stiind ca este neagra si sa se sacrifice casatorindu-se cu el pentru a-si scapa tatal de datorie.

Fata a scos o pietricica din punga si înainte sa se uite la ea a scapat-o “accidental” pe jos în mijlocul potecii pline de alte pietre. Atunci îi spune celui care îsi dorea sa o ia de sotie: “ Câta stângacie din partea mea. Dar nu conteaza, daca te uiti la piatra care a ramas în punga ai sa îti dai seama ce culoare avea cea pe care am scapat-o.”

Pietricica ramasa în punga era evident neagra si în felul aceasta fata si-a scapat tatal de datorie, fara sa mai fie nevoita sa se casatoreasca.

Morala: Cu putina creativitate, întotdeauna este posibil sa depasesti o situatie complicata. Important este sa nu ramâi blocat doar la optiunile pe care crezi ca le ai.