AnnaE
#0

Cuvânt Înainte

O femeie de spirit, care nu are păreri prea limpezi despre valorile literare, m-a rugat pe mine, nevrednicul, să corectez stilul acestui roman. Sunt departe de a-mi însuşi unele idei politice, care par să aibă un amestec în naraţiune; iată ceea ce simţeam nevoia să spun cititorului. În multe privinţe simpaticul autor gândeşte cu totul altfel decât mine, dar amândoi nu putem suferi ceea ce poartă denumirea de aplicaţiuni. Se fac, la Londra, romane foarte amuzante: Vivian Grey, Almak’s High Life, Matilda etc… care au nevoie de o cheie. Sunt caricaturi neînchipuit de nostime, îndreptate împotriva unor persoane pe care norocul unei obârşii nobile sau al unei averi le-a pus într-o situaţie ce stârneşte invidia. Iată un soi de valoare literară de care nu avem defel nevoie.
Autorul n-a mai pătruns, din 1814, la primul etaj al palatului Tuileries; este într-atât de stăpânit de mândrie, încât nici măcar nu cunoaşte numele persoanelor care, fără îndoială, se fac remarcate într-o anume societate…

Dar el a adus în scenă industriaşi şi privilegiaţi, satirizându-i. Dacă turturelele care suspină în vârful copacilor înalţi ar fi întrebate ce cred despre grădina Tuileries, ele ar răspunde: este o vastă întindere de verdeaţă, învăluită într-o lumină vie. Noi, cei care ne plimbăm pe acolo, am spune: este un parc încântător şi umbros, unde eşti la adăpost de arşiţă şi, mai ales, de lumina puternică a zilei, neplăcută vara.
Iată cum unul şi acelaşi lucru este judecat de către fiecare potrivit poziţiei sale; de aceea, situaţia actuală a societăţii este dezbătută în termeni cu totul opuşi de câteva persoane deopotrivă de respectabile, care vor să urmeze căi diferite pentru a ne conduce spre fericire. Fiecare însă ridiculizează partidul advers.
Veţi pune oare pe seama unor răutăcioase intenţii ale autorului descrierile răuvoitoare şi greşite pe care fiecare partid le face despre saloanele partidului advers? Veţi pretinde oare ca unele personaje pline de avânt să fie nişte filosofi înţelepţi, adică să nu fie bântuite de patimi? În 1769 era nevoie de graţie, de spirit, şi nu de multă înflăcărare, nici de multă onoare, după cum spunea regentul, pentru a câştiga bunăvoinţa stăpânului şi a stăpânei.

 

download carte:......adăugat link nou

Attachments
Stendhal - Armance.docx 224.22 Kb . 151 Views