Viewing Single Post
AnnaE
#0

Dezvoltarea limbajului, cum comunica bebelusul pana la 1 an?
• 1. Bebelusul la 1 luna
• 2. Bebelusul la 2 luni
• 3. Bebelusul la 3 luni
• 4. Bebelusul la 4 luni
• 5. Bebelusul la 5 luni
• 6. Bebelusul la 6 luni
• 7. Bebelusul la 7 luni
• 8. Bebelusul la 8 luni
• 9. Bebelusul la 9 luni
• 10. Bebelusul la 10 luni
• 11. Bebelusul la 11 luni
• 12. Bebelusul la 12 luni
De la primele scancete, pana la gangurit, balbaiala si rostirea primului cuvant, bebelusul tau vorbeste cu tine in fiecare luna a primului an. Iar tu trebuie sa stii cum sa reactionezi pentru a-l ajuta sa vorbeasca cat mai repede. Afla cum evolueaza limbajul si vorbitul la copilul tau in primul an, luna de luna!
Bebelusul la 1 luna
Desi bebelusul tau intelege ceea ce ii spui inca din burtica, atunci cand se naste chipul si vocea ta, precum si plansul lui vor fi principalele canale de comunicare intre voi. Exista semne in care bebelusul vorbeste inca din prima luna de viata. Acestea sunt percepute de parinti ca fiind zgomote:

• atunci cand plange;

• cand scoate sunete atunci cand respira;

• cand scanceste;

• cand scoate anumite sunete in timpul alaptarii.

Plansul este cel mai important si este o forma de comunicare a bebelusului. Acesta construieste fundatia limbajului la copil. Atunci cand plange, copilul invata sa controleze aerul care iese si patrunde in plamani, precum si corzile vocale. Plansul este modul prin care iti spune ca este suparat, ca nu se simte bine sau ca ii este foame.
Bebelusul la 2 luni
Incepand cu cea de-a 2-a luna, copilul depaseste perioada de acomodare cu lumea extrauterina si incepe sa exploreze mediul inconjurator. Iti va urmari cu mare atentie vocea si va reactiona la ceea ce ii spui printr-o adevarata colectie de sunete. La unii bebelusi pot aparea chiar gangurerile formate din silabe, dar majoritatea reusesc doar sa scoata cateva sunete asociate cu litere precum “k”, “b” etc.
Descopera lista de obiecte necesare in primele zile cu bebelusul acasa.

Este important ca in aceasta etapa sa vorbesti cat mai mult cu el si sa il incurajezi sa gangureasca. Uita-te direct in cohii lui si vorbeste clar cu el., astfel incat sa iti poata vedea miscarile buzelor!
Bebelusul la 3 luni
De la 3 luni, copilul tau este capabil sa iti recunoasca vocea si sa o identifice cu persoana ta chiar si daca nu te vede. Este o perioada extrem de dragalasa din viata lui, de care te vei buura pentru ca vei avea parte:

• de zambete zgomotoase si dragalase;

• de mici tipete de bucurie sau de multumire;

• tresariri ale lui asociate cu tipete sau zambete;

• posibile sunete de “ahhh” sau “goo”.

Il poti ajuta si ii poti raspunde la reactii comunicand in permanenta cu el. Poti apela la muzica si la cititul povestilor pentru a-l ajuta sa isi dezvolte mai repede si mai corect limbajul.
Bebelusul la 4 luni
Bebelusul tau se afla inca in cautarea celui mai bun si coerent mod de cumunicare cu tine inca de la varsta de 4 luni. Este luna zambitului la copii, pentru ca in aceasta perioada ei zambesc la aproape orice vad.

Incepe trecerea de la gangurit la balbait sau la un amestec al celor doua In aceasta etapa, balbaitul copilului are o tonalitate muzicala, prelungind destul de mult unele vocale pe care le rosteste. El incepe sa devina constient de sunetul propriei voci. Vei auzi de multe ori aceleasi sunete scoase de el, pentru ca are tendinta sa repete mereu ceea ce zice.

La patru luni bebelusul tau iti vorbeste mereu prin sunete ca “ahhh” sau “oooohh”, iar tu trebuie sa fii mereu prompta si sa ii raspunzi, pentru ca acum incepe sa desluseasca chiar si tainele unei conversatii. Incepe sa devina un bebe social.
Bebelusul la 5 luni
De la 5 luni copilul incepe sa devina un excelent si amuzant partener de dialog. El devine capabil sa imite sunete sau gesturi care ii permit sa isi exprime nevoile. Va stii cum sa se bage in seama atunci cand este ignorat. Este perioada in care balbaitul reprezinta cel mai bun mod de a-ti atrage atentia atunci cand vrea si este constient de acest lucru.

De acum bebelusul acorda mai multa atentie ca niciodata buzelor tale in timp ce vorbesti. Pentru ca invata sa isi controleze sunetele pe care le scoate analizand raspunsurile pe care i le dai tu. Este esential de acum sa vorbesti cu el clar si sa stai mereu cu capul in fata lui pentru a te vedea vorbind.
Bebelusul la 6 luni
Daca pana acum ai tot avut parte de un repertoriu al bebelusului format exclusiv din asocierea vocalelor, la jumatatea primului an de viata acesta se va imbogati si cu ceva consoane in momentul vorbirii. Apare ganguritul in adevaratul lui sens si combinarea tot mai multor silabe intre ele. Limbajul copilului incepe sa prinda din ce in ce mai mult contur.

Este o perioada importanta a dezvoltarii limbajului la care poti contribui:

• vorbindu-i mereu clar, incet si cu acuratete;

• aratandu-i obiecte in timp ce le pronunti numele;

• folosind propozitii simple;

• citindu-i cat mai multe povesti;

• nu crea un dialog in care vorbesti doar tu; da-i timp copilului sa iti raspunda de cate ori ii spui ceva.
Bebelusul la 7 luni
Copilul este intr-o continua dezvoltare la 7 luni, iar limbajul este si el in continuu progres. Cam la aceasta varsta copilul nu numai ca poate spune “pa”, dar invata si cum sa-si fluture mainile pentru a evidentia gestul.

Este perioada memorabila in care te poti trezi ca spune dintr-o data pentru prima oara “mama” sau “tata”, clar si raspicat.
Bebelusul la 8 luni
La 8 luni copilul incepe sa se joace cu ajutorul lui cucu-bau. Asa cum tu te joci cu el, punandu-ti mainile pe fata, acoperind-o, si apoi coborandu-le brusc spunand cucu-bau, acelasi lucru va face si bebelusul, dar nu fara a ganguri pe limba lui despre acest joc. El incepe sa vorbeasca cu el singur. De asemenea, este perioada in care bebelusul intelege semnificatia lui “nu”, chiar daca nu este foarte incantat sa il auda.
Bebelusul la 9 luni
Incepand cu 9 luni, copilul devine capabil sa raspunda diverselor solicitari simple ale tale precum “da manuta la mine” sau “da-mi si mie jucaria ta”.

Si la 8 si la 9 luni trebuie sa investesti timp in a te juca foarte mult cu el diverse jocuri specifice varstei. Nu uita sa ii canti frecvent si sa ascultati impreuna muzica, stimulandu-l sa cante si el impreuna cu tine.
Bebelusul la 10 luni
Copilul continua sa lege sunete de notiuni si sa pronunte o gama din ce in ce mai variata de dintr-acestea. Apar incercari de a rupe cat mai multe cuvinte, chiar daca de multe ori esueaza.

Si acum este indicat sa vorbesti permanent cu el, insa spre deosebire de alte dati, evita sa mai repeti sunetele lui stalcite. Nu uita ca pe masura ce creste, trebuie sa il ajuti sa vorbeasca corect, iar de acum el trebuie sa te imite pe tine, nu tu pe el. Daca repeti mereu silabele lui sau incercarile pocite de cuvinte, el isi va impregna astfel cuvintele in minte. Corecteaza-l, dar fa-o intr-un mod dragastos!
Bebelusul la 11 luni
La varsta de 11 luni, copilul poate spune deja cuvinte scurte si adesea formate dintr-o singura silaba, precum “pa”. Inca mai jongleaza cu tot felul de forme ale balbaitului si devine un adevarat orator pentru ca nu se mai opreste din conversatii.. Este important sa duci copilul in cat mai multe locuri, in special din natura, in care sa aiba posibilitatea sa exploreze cat mai multe lucruri.

Exista foarte multe lucruri pe care le poti face pentru a-ti incuraja micutul sa vorbeasca mai mult si mai clar:

• vorbeste continuu cu el;

• foloseste un limbaj simplu format din cuvinte usoare, dar mai ales din termeni care fac parte din viata lui: spune-i pe nume; numeste copaci, animale, numere si culori atunci cand te plimbi cu el si asociaza-le cu obiecte din jur, foloseste termeni ca papa, laptic, jucarie si alte lucruri din rutina zilnica in care il ingrijesti;

• fii rabdatoare si asculta cand copilul tau vorbeste cu tine, raspunzandu-i pe o tonalitate pozitiva, repetand uneori cuvintele pe care scoate el.
Bebelusul la 12 luni
Inainte de aniversarea primului an de viata, procesul dezvoltarii limbajului nu se opreste. El este in continuu progres, mai ales pe masura ce cunoaste din ce in ce mai multe lucruri care-l inconjoara.

Cum poti incuraja comunicarea copilului la 1-3 luni
• 1. Plansul, forma principala de comunicare
• 2. Vorbeste zilnic cu el!
• 3. Citeste-i zilnic povesti!
Comunicarea la copilul de 1-3 luni este realizata in principal prin intermediul plansului, gesturilor, reactiilor si chiar al primelor sunete pe care le poate scoate. Tu, ca parinte, ai un rol esential in incurajarea comunicarii si dezvoltarea vorbirii si limbajului copilului, din prima zi dupa nastere si pana tarziu, in copilarie.

Iata ce poti face in primele 3 luni pentru a stimula copilul sa vorbeasca mai repede si mai usor!
Plansul, forma principala de comunicare
Bebelusul tau comunica cel mai mult cu tine prin plans. In felul acesta el iti transmite nevoi, dar si emotii si trairi. Plansul devine astfel o forma de comunicare primara, de care trebuie sa tii cont atunci cand incerci sa il stimulezi sa vorbeasca.

Raspunde-i de fiecare data cand se manifesta prin plans, vorbeste cu el si intreaba-l de ce plange, chiar daca nu iti poate spune verbal. Intr-o buna zi, vei primi si raspunsul mult dorit, direct din gurita lui, insa pana atunci, mai e ceva timp si este necesar sa ii intuiesti nevoile.

Este important insa sa ii adresezi de mic intrebari, astfel incat sa il stimulezi sa vorbeasca mai usor, pe masura ce descopera universul cuvintelor.
Vorbeste zilnic cu el!
Pana la varsta de 3 luni, bebelusul tau adora sa iti auda vocea si este fascinat de ea. Nu doar ca il linisteste foarte tare, dar il face sa fie atent si la ceea ce spui, cum o faci, pentru ca nu peste mult timp, sa imite sunetele pe care le scoti frecvent.

Vorbirea constanta cu cel mic este cel mai important instrument prin care ajuti copilul sa isi dezvolte comunicarea la aceasta varsta.

Este un moment propice pentru a-l invata principalele reguli ale unei conversatii, chiar daca nu va fi capabil sa le respecte intocmai. Este recomandat sa incepi sa vorbesti cu el si apoi sa il stimulezi sa iti raspunda. Cand raspunde el, tu esti cea care este indicat sa taca, iar cand vorbesti tu, bebe este cel care trebuie sa invete sa isi “astepte randul”.

Nu il intrerupe atunci cand incearca sa comunice cu tine si gangureste, da din picioruse sau iti zambeste. Asteapta sa se mai potoleasca si raspunde-i atunci. Numai asa il inveti inca de mic sa isi astepte randul, dar ii dai de inteles si ca asculti si respecti ce are de “spus”.

De asemenea, fii mereu atenta atunci cand vorbeste cu tine si nu te uita in alta parte, nu face altceva. Arata-i ca are parte de toata atentia ta si ca te intereseaza ce face si “spune”. Si cand vorbesti cu el, este important sa lasi deoparte alte lucruri pe care le ai de facut si sa stai in fata lui, acordandu-i toata atentia.
Citeste-i zilnic povesti!
Obiceiul de a-i citi zilnic povesti are un rol esential in incurajarea comunicarii la copilul de 1-3 luni, chiar daca nu intelege ceea ce aude. Este relevant sa fie expus de cand e bebelus la cuvinte noi, pentru invatarea viitoare a vorbirii si limbajului.

Uneori, copilul nu va dori sa vorbeasca cu tine si cu nimeni din jur. Este momentul in care cere “pauza” de la tot ce inseamna mediul inconjurator. Nu il forta prin diverse metode sau trucuri. Nu vei reusi decat sa il iriti. Daca observi ca intoarce capul cand vorbesti cu el, inchide ochii sau devine agitat si suparat, luati o pauza de la comunicare si lasa-l sa se relaxeze in liniste.

Relatia mamei cu bebelusul
In primele luni de viata, motricitatea pare sa fie unul dintre lucrurile cele mai evidente la copilul nostru. Este un mod de expresie important pentru bebelus.
Prin ea, el isi poate exprima emotiile, afectele, placerea, neplacerea, va emite semnale pentru anturajul sau si va putea sa interactioneze cu el. Dezvoltarea musculara, capacitatile posturale si motrice vor creste si bebe va putea face descoperiri importante, manipula obiecte, deplasa, etc.

Mama si tata prin raspunsul lor participa la aceasta evolutie pe care o pot influenta prin investirea propriei lor motricitati. Ei favorizeaza sau anticipeaza dezvoltarea sau dimpotriva o pot frana.

Copilul infasat prea strans, legat, tinut doar in patut, caruia nu i se punjucarii in pat sau deasupra lui, asezat doar pe burta sau cu fata la perete, tinut in camera sau coltisorul sau, fara contact cu alte personae in afara mamei (adesea din motive igienice, pentru a nu intra in contact cu microbe sau din superstitie – a nu fi vazut de straini inainte debotez, etc. ).
In testele de dezvoltare psihomotorie pentru bebelusi se au in vedere mai multe aspecte dintre care unele il privesc direct pe copil (miscari, privire, zambet, gangurit, supt, somn, plans, joc, etc.), altele pe adultii din jur (mama, tata, bunici, alte rude, nasi, bona, medic, etc.) sau fratii/surotile mai mari iar altele privesc interactiunile dintre acestia si copil (joc, schimburi de priviri, schimburi vocale, zambete reciproce, adecvarea comportamentului adultului la cel al bebelusului, pozitia in care il tine, leagana, atinge, etc.).

De asemenea sunt luati in considerare factori pur psihologici cum ar fi: starea afectiva a mamei, disponibilitatea ei pentru a ingriji copilul, timpul acordat ingrijirilor (alimentatie, somn, baie, schimbat) comparative cu alte activitati (joc, plimbare, interactiuni vocale – mama ii vorbeste, ii canta, tactile – atingeri, mangaieri, tinut in brate, leganat, etc.)

Din acest punct de vedere, intalnim persoane convinse ca bebelusul nu vede, nu aude, nu intelege, nu recunoaste persoanele din jur, nu simte, nu are emotii sau afecte, nu are nevoie de interactiuni ci doar de lapte, o anumita temperature, scutece uscate. Acestia nu raman in prezenta copilului, nu-l privesc si nu-l stimuleaza sa priveasca jucarii, sa le atinga, sa le apuce, nu-i ofera stimuli, nu-i vorbesc.

Sunt mamele pe care le vedem repezindu-se sa aduca biberonul la primul scancet al copilului, care intra in panica atunci cand copilul plange “fara motiv”, sughite, se misca “prea mult”, care tind sa reduca perioadele de veghe ale copilului, incearca sa-l adoarma imediat dupa ce l-au hranit, care nu-si explica si nu suporta plansul lui, care tind sa gaseasca neaparat un motiv: “are colici”, “e deochiat”, “e constipate”, “il doare ceva”, ii este foame”, “trebuie schimbat”, “trebuie adormit” etc.

Mame care nu permit altor persoane sa ia contact cu bebelusul, sa-l ia in brate, sa-l atinga, sa se apropie de el, fie din considerente zise igienice, fie din teama, care nu scot copilul din casa. Anxietatea mamei, teama ei continua “sa nu pateasca ceva rau”, “sa nu se inece”, “sa nu vomite”, “sa nu se sufoce”, “sa nu se imbolnaveasca”, “sa nu ia microbi”, “sa nu manance/doarma insuficient”, “sa nu se obisnuiasca in brate” o fac sa restranga interactiunile cu copilul, sa ignore manifestarile psihice (zambet, gangurit, privire, manipularea jucariilor, cautarea contactului vizual cu mama, intinderea manutelor pentru a fi luat in brate).
Vocabular activ vs. vocabular pasiv
Sunt foarte multe mamici care se sperie ca micutul lor nu vorbesteatunci cand ele se asteapta la acest lucru. Compara evolutia copilului lor cu cea a altor copii, si daca observa o diferenta se impacienteaza. De cele mai multe ori, ele uita ca fiecare copil are modul sau specific de dezvoltare fizica si psihologica. Se recomanda ca in general mamele sa afle de la medicul de familie sau din alte surse care sunt caracteristicile fiecarei etape de dezvoltare a copilului pentru a observa daca acesta nu are o problema, dar nu trebuie sa uite de caracterul orientativ (raportat la varsta) a acestor caracteristici.

Da, exista copii care la aceasta varsta reusesc sa spuna propozitii scurte, dar marea majoritate abia pot pronunta cateva cuvinte. De asemenea, sunt foarte multi copii care nici nu pronunta cuvinte inteligibile, ci emit niste sunete (tip lalatiune) pentru a-si exersa vorbirea.

Important este ca baietelul dumneavoastra intelege ceea ce ii comunicati, deci se incadreaza in sfera normalitatii din acest punct de vedere. Trebuie sa stiti ca la varstele mici, vocabularaul activ (limbajul folosit) este cu mult devansat de vocabularul pasiv(cuvintele pe care le intelege). Asadar copilul, in aceasta perioada asimileaza multe cuvinte pe care le intelege, dar nu le poate pronunta.
Aveti rabdare, si veti vedea ca pe masura ce trece timpul baietelul dumneavoastra va reusi sa pronunte din ce in ce mai multe cuvinte.