Viewing Single Post
AnnaE
#0

Ion Creanga

Reprezentant al marilor clasici, nascut la Humulesti avand o viata aventuroasa ca preot devenit mai apoi invatator
Intra in Societatea “Junimea” datorita lui Mihai Eminescu si-si publica multe lucrari in “Convorbiri literare” (Amintiri din Copilarie primele doua parti in anul 1881 si a treia parte in anul 1883). Mai publica in “Convorbiri Literare” : “Soacra cu trei nurori”, “Punguta cu doi bani”, “Mos Nichifor Cotcariul”, “Povestea lui Stan Patitu”.

Opera ce mai importanta ramane “Amintiri din copilarie” considerat un roman al copilariei, copilul universal, cadrul natural fiind reprezentat in satul Humulesti.
Prima parte prezinta imagini din viata scolii dar si evocarea satului natal
Partea a-II-a surprinde diverse scene ale vietii de familie dar si intamplarile care au devenit povesti in sine “La scaldat” sau “Pupaza din tei”
Partea a-III-a este prezentata experienta la scoala din Falticeni
Partea a-IV-a este cea mai nostalgica deoarece surprinde desprinderea de satul natal, adica, parasirea unui spatiu cunoscut si patrunderea intr-o lume necunoscuta.

Personajul central este naratorul Nica a lui Stefan a Petrei Ciobotaru, copil neastamparat, ce face pozne specifice varstei.
Pentru narator satul reprezinta un spatiu privilegiat, un spatiu octrtitor care este legat numai de familie dar si de fetele si baietii din sat, de comunitate in general.
O figura reprezentativa pentru el este mama, personaj autoritar pe care copii o stiu de frica dar care ii iubeste indiferent ce-ar face ei.
Nica o considera o fiinta cu puteri supranaturale.
Atitudinea mamei este in contradictie cu atitudinea tatalui care pare mai iubit de copii pentru ca seara cand vine acasa le poate acorda mai multa atentie.
Caracteristicile lui Creanga sunt reprezentate de oralitate si umor iar umorul este reprezentat de situaltiile amuzante pe care le prezinta, de proverbe si zicatori, de limbajul popular, de folosirea regionalismelor.

Povesti : Povesti cu talc : Povestea unui om lenes, Ursul pacalit de vulpe, Cinci paini – nu prea gustate de cititori
Scrie si o serie de povesti cu animale : “Capra cu trei iezi”, “Punguta cu doi bani”
Alte povesti : Prostia omeneasca, Danila Prepeleac, Povestea lui Harap-Alb, Povestea porcului, Fata babei si fata mosului, acestea intrand in categoria basmelor prin lupta dintre bine si rau, prin rasplata eroului si prin imbinarea elementelor reale cu cele fantastice.

O alta categorie a scrierilor lui Ion Creanga sunt povestile cu tenta religioasa  “Povestea lui Stan Patitu”, “Ivan Turbinca”, tema acestora fiind pactul dintre om si diavol, fie a omului din popor care-si bate joc de diavol.