AnnaE
#0

Budismul

Budismul este astazi una din religiile mari ale lumii, avand o traditie de peste doua milenii. A aparut in India, fiind intemeiat de un intelept numit Buddha.

Viata lui Budhha (560-480 i.Hr.)

Siddharta Cautama s-a nascut intr-o familie princiara dintr-un mic regat nepalez. In tinerete a aavut o viata obisnuita pentru un tanr nobil de conitia lui iar spre varsta de 30 de ani se simte atras de viata ascetica, datorita unei intamplari in care descopera suferinta oamenilor (batranetea, boala, moartea) dar in acelasi timp descopera si calea spre speranta unei eliberari. Asadar, paraseste viata sa indestulata si fara griji, retragandu-se in singuratate si asceza, cautand sa descopere metoda prin care fiinta umana sa se poata elibera de patimi si iluzii aducatoare de suferinta.

Intr-o zi pe cand statea sub un smochin, cufundat in meditatie, afla adevarul eliberator, obtinand iluminarea (bodhi) si de atunci i s-a spus Buddha, nume la care se adauga frecvent acela de Sakyamuni (un ascet din clanul Sakya). Buddha si-a raspandit invatatura printre oameni, adunanad in jurul sau numerosi discipoli, vreme de 40 de ani.

Invatatura lui Buddha

Buddha dupa actul iluminarii, expune in prima sa predica cele Patru Adevaruri Nobile, care de fapt au fost esenta invataturii sale.

Primul adevar = stabileste originea suferintei : intreaga existenta umana este supusa suferintei, prin urmare nasterea, boala, batranetea, moartea provoaca suferinte.
Aceasta deoarece individul este o combinatie de nergii fizice si mentale, repartizate in materie, senzatii, perceptii, ganduri si constiinta, aflate in vesnica miscare
– o data cu moartea, corpul fizic dispare, dar nu si aceste energii care isi continua existenta sub alte forme, astfel ca s-a preluat de la hinduism notiunea de saursara(reincarnare).

Al doilea adevar = ne arata cauza suferintei : atasamentul omului fata de viata si dorintele sale, materializate in setea de placeri, de existenta, fericire, atasament fata de ceva sau cineva sunt cauzele care duc la renasterile succesive ale sufletului, adica la suferinta.

Al treilea adevar = ofera solutia : incetarea suferintei este posibila prin inalturarea dorintei; se obtine salvarea sufletului de la noile renasteri si se obtine accesul la Nirvana.

Al patrulea adevar = “Nobila Cautare Octupla”, adica drumul oferit spre incetarea suferintei, bazat pe o conduita etia, disciplina mentala si intelepciune

Discipolii lui Buddha au cautat sa asigure o transmitere cat mai corecta a invataturilor sale, prin predicile marelui intelept Sutra, impreuna cu regulile monastice al lui Vinaya, la care mai tarziu se vor adauga scrierile metafizice Abhedharma, acestea alcatuind un ansamblu de invataturi numit Tripitaka, adica, Tripul cos, care au constituit ;literatura canonica a budismului antic, ajuns pana la noi, injumatatit.

Raspandirea budismului

In primele secole dupa moartea lui Buddha, invataturile sale se raspandisera de-a lungul Gangelui. Mai tarziu, in secolul al III-lea, regel indian Asoka se converteste la budism, iar religia devine oficiala in India. Se construiesc manastiri iar calugarii misionari raspnadesc mesajul budist in afara frontierelor, in Sri Lanka si Birmania iar in secolul I d.Hr. ajunge in China, astfel budismul propagandu-se in toata Asia.

Comunitatea monahala

Comunitatea monahala, sangha este formata din calugari si novici.
– pentru a deveni calugari, barbatul trebuia sa aiba 20 de ani, sa nu aiba impedimente fizice (boala sau handicap) si sa fi trecut perioada de noviciat sub indrumarea unui calugar mai in varsta;
– viata in manastire a fost si este si astazi supusa unor reguli stricte;
– calugarul budist poarta vesmantul galben al condamnatilor la moarte din vechea Indie, simbolizandrenuntarea;
– traiesc din pomenile laicilor pe care ii rasplatesc invatadu-i doctrina.

Ritualuri si ceremonii

– cu ocazia marilor ceremonii, calugarii impodobesc statuia lui Buddha cu stofe si bijuterii
– credinciosii aduc ofrande sub forma de hrana, tamaie si lumanari
– se recita rugaciuni si dupa aceea credinciosii se aseaza la picioarele statuii pentru a medita
– sarbatorile amintesc de marile evenimente din viata lui Buddha fiind un prilej pentru organizare unor pelerinaje la locurile unde a trait acesta
– comemorarea mortii sale este un prilej pentru budisti de a onora spiritele mortilor, aprinzand lampite pe care le pun pe apa sa pluteasca.

De retinut :

Budismul este o religie fara zei, intemeiata de un intelept, Siddharta Cautuma (Buddha)
Credinciosii respecta interdictiile de a ucide, de a fura, de a comite adulter, de a minti, de a consuma bauturi alcoolice care imbata
La origine budismul nu avea nici un cult si nici ceremonii speciale dar cu timpul credinciosii au introdus ritualuri si sarbatori.

Dictionar :

Asceza – stare de spirit obtinuta printr-o viata austera si retrasa, renuntand la placerile trupesti
Hinduism – cult religios din India avand la baza principalele dogme ale brahmanismului si budismului
Nirvana – strae obtinuta o data la eliberarea din ciclul renasterilor si trecerea la Realitatea Absoluta
Paranirvana – Nirvana desavarsita
Reincarnare – renastere la budisti ( a trai din nou dup amoarte in alt trup)
Stupa – monument caracteristic arhitecturii budiste dedicat pastrarii si conservarii relicvelor