AnnaE
#0

Păgânismul.

 

Mulți dintre noi cand aud cuvântul „păgân”, cred ca e ceva rău, care ne inspiră la rău si unii credincioși habotnici, susțin că păgânul e asimilat „celui rău”.
Cum stau de fapt lucrurile? Nu-mi propun o lecție de religie, pentru că nu e specialitatea mea, ci doar punctez unele aspecte referitoare la religia păgână, ca informare sau cultură generală,daca vreți.

Definitia pagânismului, conform DEX : „credință religioasă a antichității greco-romane; epocă anterioară apariției creștinismului;”

 

Ce reprezintă pagânismul ?

 

Reprezintă principiile păgâne vechi, cum ar fi, respectul față de natură, recunoașterea multor zei independenți și a ființelor spirituale, se găsesc în întreaga lume. În religiile indigene din Europa,  ale vechilor celți, greci și romani, de exemplu, și în religiile moderne, cum ar fi hinduismul și shinto-ul, perspectivele păgâne tradiționale pot fi văzute.

În fapt, păgânismul este un mod de viață chiar dacă i se spune religie. De ce cred asta? Pentru ca inca de la inceputurile civilizației umane, oamenii si-au creat un set de principii,valori și metode, care să-i ajute în a avea o viață mai ușoară, mai armonioasă și mai bogată din punct de vedere spiritual, dar nu numai. Mult mai târziu, pe scara istoriei, a apărut conceptul actual de religie și organizare religioasă, însă păgânismul nu a aderat la el, rămânând consecvent principiilor și esenței sale. A fost mai important să rămână un mod de viață cu principii în folosul omului, decât să se transforme într-o religie organizată după diverse criterii. Universul, din punctul de vedere al păgânismului, nu este nici Zeu, nici supranatural şi nici divinitate.

 

Principiile pagâne :

 

Pentru păgâni demnitatea este un bun de preţ, mai presus de valorile materiale şi atunci când este necesar, chiar mai presus de propria viaţă. Când am fost născuţi am devenit cu toţii datori morţii cu tributul nostru, însă nu este acelaşi lucru să murim ca tigrii în luptă ori ca boii în jug.

Binele şi răul nu sunt principii exterioare nouă şi nici nu sunt asociate cu entităţi. Binele şi răul există în modul de gândire al fiecăruia, iar faptele bune şi rele sunt un rezultat al modului de gândire.

Egalitarismul este repudiat de către păgâni. Nu se poate pune semnul egal între două fiinţe, fiecare are particularităţile sale care o definesc ca unică.

Un păgân îşi va plăti întotdeauna datoriile, fie bune fie rele.

În religia păgână nu se face niciun fel de discriminare între bărbaţi şi femei, ambele sexe se supun aceloraşi mecanisme ale existenţei. Diferenţele anatomice nu constituie un atribut de superioritate sau inferioritate.

Păgânismul este în dezacord cu orice religie, filosofie de viaţă sau mod de organizare socială, care încearcă, într-un fel sau altul, să îngrădească libertatea oamenilor, să renege dreptul fiecăruia de a-şi alege modul de viaţă sau să provoace distrugeri în mod nejustificat.

Păgânii cinstesc şi onorează memoria străbunilor.

 

Ce reprezintă păgânismul ?

Păgânismul reprezintă moștenirea spirituală ce încurajează gândirea liberă a fiecărui individ în parte, dar și emanciparea personală, două motive suficiente pentru fiecare păgân să se simtă îndreptățit să-și conceapă propriile sărbători religioase, bineînțeles pe lângă cele opt mari sabaturi consacrate și ținând cont de specificul și principiile păgânismului. Astfel de sărbători poartă numele de Mici Sabaturi.

 

Care sunt asemănările dintre religiile creștine si păgânism ?

 

Horus şi Iisus

Horus, la fel ca şi Iisus, a fost născut din fecioară, Isisşi a fost singurul fiu născut al zeului Osiris. Naşterea sa a fost vestită de către steaua Sirius, steaua dimineţii. La fel ca şi în cazul lui Iisus, nu se ştie nimic despre viaţa lui Horus între 12 şi 30 de ani. La vârstă de 30 de ani sunt botezaţi amândoi, iar soarta celui care îi botează este aceaşi, în ambele cazuri botezătorul fiind decapitat. Minunile realizate de Horus sunt aceleaşi ca şi cele realizate de Iisus, amândoi merg pe apă, vindecă bolnavi, redau vederea, exorcizează, sunt crucificaţi, coboară în iad şi învie după trei zile.

 

 
Krishna şi Iisus

Conform Bhagavata Purana (Poveşti divine şi eterne ale Zeului Suprem), Krishna s-a născut fără existenţa unei uniuni sexuale, ci prin, transmisie mentală” de la mintea lui Vasudeva în pântecele mamei, Devaki. Tatăl Krishnei era deasemenea tâmplar, un spirit fiind cu adevărat tatăl lor. Amândoi au fost vizitaţi la naştere de înţelepţi sau păstori, ghidaţi de o stea. Minunile înfăptuite de cei doi sunt aceleaşi, amândoi începând aceste minuni cu vindecarea unui lepros. Ambele zeităţi au parte de o ultimă masă, sunt crucificate şi reînvie după 3 zile.

Iisus şi Mithra

Mulţi creştini timpurii celebrau naşterea lui Iisus pe data de 6 ianuarie (creştinii armeni încă sărbătoresc astfel). În Alexandria, naşterea zeului Aion (zeitate elenistică asociată cu timpul) era sărbătorită tot pe data de 6 ianuarie.

Creştinii şi păgânii sărbătoresc naşterea zeului lor pe data de 25 decembrie. În cazul lui Mithras, singura dovadă a celebrării sale la această dată este sărbătorirea naşterii lui Invictus în această zi a caldendarul lui Philocalus, Invictus fiind desigur, Sol Invictus.

Botezul era un ritual de bază atât pentru creştini, cât şi pentru cei ce îl venerau pe Mithra. Creştinii practică botezul prin scufundare.

Concluzii :

Asemănările dintre creştinism şi religiile păgâne sunt dovada faptului că multe dintre componentele esenţiale ale credinţei creştine sunt de origine păgână, iar multe din evenimentele atribuite vieţii lui Iisus (naşterea din fecioară, învierea oamenilor, vindecările miraculoase, exorcism, crucificare, înviere etc.) sunt mai vechi de 4500 de ani şi inspirate din mitologia păgână.

 

Firește ca sunt multe alte date si amănunte de adăugat, eu am punctat doar ceva esențial din noțiunea de păgânism.

Doar cât sa vă stârnesc curiozitatea.

 

Bibliografie: historia.ro,pagânism.ro,pagan.ro