Viewing Single Post
AnnaE
#0

Problema generală TRIZ - Soluția specifică TRIZ - Problema dumneavoastră specifică - Soluția dumneavoastră specifică

Modelul de rezolvare TRIZ presupune parcurgerea unor etape (destul de) simple:

Se formulează problema de bază;

Problema concretă se abstractizează - în sensul că o problemă similar este căutată în același domeniu sau în domenii diferite;

Se identifică soluția problemei generale din domeniul respectiv

Se formulează soluția adaptată (creativă) pentru domeniul specific al problemei de bază

 

Utilizarea TRIZ contribuie substanțial la modelarea creativă a gândirii membrilor organizației și va crește capacitatea de inovare a acestora.

Având în vedere că procesele presupun o permanentă creativitate,modelul TRIZ poate fi extrem de util în abordarea interațiunilor multiple cu preșcolarii, elevii, studenții și adulții (în cadrul cursurilor de formare).

 

Într-o organizație poate exista „un singur utilizator TRIZ sau o echipă de utilizatori TRIZ”. Utilizatorii TRIZ pot fi „activați” doar în perioada soluționării problemelor pe baza instrumentelor specifice acestui model.

Utilizarea TRIZ contribuie substanțial la modelarea creativă a gândirii membrilor organizației și va crește capacitatea de inovare a acestora.

 

Având în vedere că procesele educaționale presupun o permanentă creativitate,modelul TRIZ poate fi extrem de util în abordarea interacțiunilor multiple cu preșcolarii,elevii,studenți și adulții (în cadrul cursurilor de formare).

 

Principii de bază ale metodologiei TRIZ:

- Evoluția sistemelor implică un proces sistematic;

- Cea mai simplă analiză sistematică a unei probleme conduce (deseori) la rezolvarea inovativă a problemei;

- Multe probleme au un conținut asemnanator (și au fost deja rezolvate în alte domenii, sub un alt nume);

- Dezvoltarea sistemelor tehnice către un rezultat final ideal urmează (sigur) tendințele evoluției tehnice,iar evoluția tehnologică este guvernată de un set limitat de elemente repetitive, care pot fi identificate în cadrul unor domenii diferite de activitate;

Esența TRIZ : O serie de principii și procese de inovare universal aplicabile

 

GA a considerat că „există un număr finit de combinații care conduc la soluții creative,ceea ce înseamnă că poate fi formulat un model logic de gândire care poate sta la baza procesului de generare de idei inovative”.

 

Esența descoperirilor lui GA (Genrich Altshuller) constă în faptul că : „El (GA) a refuzat să accepte faptul că invențiile și creativitate erau acte aleatorii sau întâmplări”.

 

GA și-a stabilit esențial în dezvolta un proces standard pentru inovații de succes. După un studiu (extrem de aprofundat,menționat anterior) el a descoperit că doar 2% din toate brevetele erau invenții cu adevarat noi. „Restul” de 98% se bazau pe cel puțin un principiu deja cunoscut.

 

Nu este necesară utilizarea integrală a instrumentelor TRIZ - doar cele care se potrivesc problemei respective.

 

Principiile creative (modelul TRIZ):

1. Segmentarea/fragmentarea (ex. înlocuirea unui server cu o rețea de computere sau înlocuirea unui camion cu unul cu remorcă,etc)

2. Separarea (separarea unei părți sau accentuarea părții respective);

3. calitatea suprafeței sau a structurii;

4. Asimetria;

5. Combirea/fuziunea;

6. Universalitatea;

7. Matrioshka;

8. Contragreutatea

 

GA a subliniat faptul că de obicei o invenție apare atunci când inventatorul refuză să „accepte un compromis pe care altcineva îl acceptă și de aceea, o soluție creativă reprezintă, în esență rezolvarea unei contradicții!”

 

Principii de bază ale metodologiei TRIZ (II):

- Problemele noi trebuie corect/clar formulate pentru a se ajunge la soluțiile creative;

- Problemele se formulează prin prezentarea constradicțiilor ce trebuie eliminate pentru a se obține soluții îmbunătățite;

- Contradicția este elementul central care conduce la inovare în problemele tehnice,deoarece sistemele evoluează pe măsură ce se elimină contradicțiile interne;

- Rezolvarea creativă a problemelor necesită un mix de gândire abstractă și de cunoștințe specifice (domeniul respectiv);

 

Câteva cuvinte despre contradicții.....

 

Contradicțiile fizice se referă la doi parametri/caracteristici (de aceeași natură) ale unui sistem care pot fi conflict, unul cu altul.

 

Spre exemplu:

- o ceașcă de cafea trebuie s aibă în același timp temperaturi diferite:

- „mare” la interior (cafeau fierbinte) și mică la exterior (să nu ne ardă la mână - în realitate, o temperatură suportabilă);

- plasticul trebuie să fie, în același timp, rezistent și ușor dar, totuși, nu prea rezistent pentru a fi ușor reciclabil (rupt);

- lama de râs trebuie să fie suficient de ascuțită (și poziționată) astfel încât să taie foarte bine barba dar să taie pielea.

 

Contradicțiile : Aspectul esențial al modelului TRIZ

De regulă, se presupune că îmbunătățirea unui aspect specific unui sistem oarecare, conduce la înrăutățirea altuia, deoarece modelul oricărui proces/sistem implică o serie de parametri (posibili conflictuali) care influențează sistemul.

 

Contradicțiile fizice se rezolvă prin aplicarea mai multor criterii privind separarea celor două caracteristici:

- separarea în spațiu (ochelari cu lentile bifocale)

- separarea în timp (aripa unui avion are forme și dimensiuni diferite la decolare și aterizare sau în croazieră)