Stefan Zweig (n. 28 noiembrie 1881– d. 22 februarie 1942)
A fost scriitor,jurnalist și biograf austriac.
S-a născut în familia unui înstărit industriaş evreu, iar mai târziu spunea că a fost evreu din întâmplare (Juden aus Zufall).
- Chiar dacă familia sa nu era religioasă și astfel religia nu a ocupat un rol important în viața lui
Stefan Zweig a publicat diverse articole în Neue Freie Presse.
Studii:
- Și-a luat bacalaureatul la Gymnasium Wasagasse,înscriindu-se apoi la Universitatea din Viena la
filosofie, unde a evitat pe cât posibil frecventarea cursurilor, preferând să scrie în foiletonul publicației Neue Freie Presse, unde era redactor Theodor Herzl.
- Student fiind, pleacă în Belgia, la Emile Verhaeren, căruia îi va deveni bun prieten, traducător şi
biograf (printre marii săi prieteni se vor număra de asemenea Sigmund Freud şi Arthur Schnitzler). În 1904 pleacă în Franţa, unde îşi face mulţi prieteni în lumea literară pariziană, de exemplu pe Jules Romains, şi îl cunoaşte pe Romain Rolland, pe care îl va admira o viaţă întreagă; apoi vizitează Anglia, Statele Unite, India şi alte ţări, continuându-şi în tot acest timp preocupările literare.
- Zweig a dus un stil de viață de mare burghez, călătorind mult, printre altele vizitând în 1910
India și în 1912 America. Aceste călătorii i-au prilejuit contacte cu mulți scriitori și artiști, cu care a purtat lungi corespondețe. Era un pasionat colecționar de autografe.
- În timpul Primului Război Mondial, declarându-se pacifist, ( de fapt nu a fost concentrate, pentru
că a fost declarat inapt fizic), la fel ca Romain Rolland, nu luptă pe front, slujindu-şi patria ca funcţionar la Arhivele Ministerului de Război. În 1919 părăseşte Viena pentru a se stabili la Salzburg; aici, în cursul unui deceniu, scrie cele mai celebre dintre povestirile, eseurile şi biografiile sale.
- Ca intelectual angajat s-a manifestat vehement împotriva naționalismului și a revanșismului.
Publică Sternstunden der Menschheit în 1927, care este până în prezent una dintre cele mai favorabil primite cărți ale sale. În 1928 călătorește în Uniunea Sovietică, unde la inițiativa lui Maxim Gorki, cu care coresponda, îi fuseseră traduse mai multe cărți. În 1933 scrie libretul pentru opera Die schweigsame Frau a lui Richard Strauss.
În 1934, când Hitler vine la putere în Germania, părăseşte Austria şi trăieşte o vreme în Anglia. Cărţile lui sunt interzise de naţional-socialişti, ceea ce, pe lângă traiul în exil, îi provoacă o mare suferinţă.
A decis să-și pună capăt zileleor în noaptea dinre 22-23 februarie 1942, luând o doză de Veronal – un somnifer pe bază de barbital, care luat în cantități mari oprește metabolismul .
A doua sa soție Lotte, și-a luat viața si ea imediat după el. Ziarele vremii au descries scena morții celor doi, gasiți fiind a doua zi : „el era întins pe spate cu mâinile strânse și săția sa era lipită de el lateral.
Într-o scrisoare de adio, Stefan Zweig a explicat că nu a putut trece peste faptul că Europa lui spiritual a fost distrusă.
Surse biografice:Wikipedia
Istorii regăsite