AnnaE
#0

Aria constructiei cu cuburi, abilitatile dezvoltate, conditii de realizare, reguli, rolul educatoarei, etape

 

Aria de constructii cu cuburi este spatiul consacrat cuburilor mari cu ajutorul carora copilul poate realiza machete ale unor constructii pe covor, implicand imaginatia si spiritul sau creator impreuna cu miscarile largi si cele fine.

- in aceasta arie copiii dezvolta abilitati si capacitati in toate domeniile personalitatii :

a) domeniul cognitiv-informational - sunt insusite informatii, se formeaza concepte (de marime, de forme, de spatiu, inaltime, greutate, numar, cauza-efect0, se rezolva probleme, se dezvolta structuri logice(asezarea cuburilor) etc

b) domeniul fizic - se dezvolta musculatura fina prin manipulare, musculatura fina prin miscarile largi de constructie, coordonarea ochi-mana, autocontrolul..etc

c) domeniul socio-afectiv - se dezvolta asocierea cu ceilalti, cooperarea si colaborare, negociere de solutii, planificarea in comun, bucuria lucrului terminat, impartirea jucariilor cu ceilalti

d) domeniul limbajului - se formeaza structurile de comunicare verbala cu colegii si educatoarea
 

In aceasta arie regulile de respectat nu trebuie sa fie foarte multe, pentru ca este locul in care copii fac galagie, se exprima larg si fac eforturi cu piese diferite dar pot fi stabilite reguli diferite. Exemplu :

- cand terminam punem cuburile la loc in contururile desenate pe raft
- sa fim atenti sa nu calcam pe cuburi, acestea pot rani
- ocolim constructiile colegilor nostri

- acesta este un centru important in educatia timpurie care stimuleaza rezolvarea problemelor si este incurajat jocul dramatic. Copiii practic sunt fascinati sa construiasca direct pe podea si sa manipuleze cuburile

- Cuburile - trebuie sa aibe dimensiuni diferite, colorate diferit, alese cu grija pentru a indeplini cerintele de educatie si securitate necesare oricarei jucarii. Utilizate la scara larga si apreciate in acelasi timp sunt cuburile de lemn, care sunt benefice dezvoltarii copiilor si chiar recomandate dar in acelasi timp, pentru copiii mici pot deveni adevarate "arme", putandu-se lovi cu ele sau arunca cu acestea.
- pentru copiii mici si mijlocii se mai pot realiza cuburi mari din carton colorat asamblate in spatiul grupei chiar de copii. Locul ales acestei zone trebuie sa fie suficient de spatios in asa fel fel incat mai multi copii sa se poata juca impreuna sau independent iar ceilalti copiii sa nu poata tranzita zona catre alte zone de joaca.

Cuburile trebie sa fie in cantitate suficienta, depozitate pe rafturi, la indemana copiilor, de preferat ca locul sa fie marcat astfel incat copiii sa aiba acces la ele. Daca sunt asezate pe dimensiuni sau culori, copilul va sti de unde sa le ia si asa isi va dezvolta simtul de ordine si independenta in actiune.

Putem include printre cuburi si masinute, camioane,avioane, animale si omuleti din platic, semne de circulatie, unelte de tamplarie, cutii mari in care folosindu-si creativitatea, copiii pot juca diferite jocuri.

Jocul cu cuburi este foarte util in dezvoltarea sociala a copilului, este propice jocului solitar dar si a celui in cooperare si colaborare.