Grigore Alexandrescu - viata si activitatea literara
Grigore Alexandrescu s-a născut la Târgoviște, într-o familie modestă, tatăl său fiind vameș și vistiernic, iar mama provenind dintr-o familie de mici boieri. Părinții îî mor cand el avea o vârstă încă fragedă, așadar va veni la București, unde va studia la Sf. Sava și va locui file la tatăl lui Ion Ghica, fie la Ion Heliade -Radulescu.
Va intra în armată pentru o vreme, dar pleacă din această slujbă pentru altă slujbă la Secretariatul Senatului. A debutat la 23 de ani în revista „Curierul românesc”. După debut, apare și primul volum ”Eliezer și Neftali”
traducere a poemului lui Florian. face parte din Societatea Filarmonică, fiind cunosfaptul că societățile înființate în perioada pașoptistă aveau și scopuri politice, nu numai culturale.
Scrie poezii inspirate de trecutul istoric, poezii patriotice, dar și fabule și epistole. A fost redactor la ziarul „Poporul suveran”. va fi arestat pentru câteva luni în 1840, după publicarea poeziei „Anul 1840” și a volumului de poezii din 1838.
Eliberarea este datorată lui Ion Ghica, prieten cu care va face o călătorie la mănăstirile de pe valea Oltului, în urma căreia va scrie o serie de poezii, precum :„Umbra lui Mircea. La Cozia”, „Răsăritul lunei. La Tismana” sau „Mormintele. La Drăgășani”. În 1842 îi apare și la Iași un volum de poezii, îngrijit de Alecu Doinici.
În 1847, apare volumul „Suvenire și impresii, epistole și fabule”. este concediat din Secretariatul Senatului, iar în 1850, prin intervenția lui Barvu Știrbei, ajunge director la Arhivele Statului. Tot cu Ion Ghica face o călătorie prin Siria și Palestina. În 1860 se va căsători cu Raluca. I se declanșează o boală nervoasă, care-l va obliga să se retragă din viața publică.