Nazismul o ideologie sustinuta de ateism
Nazismul este considerat ca fiind o ideologie susținuta de ateism, dar o privire mai atenta la discursurile și scrierile lui Hitler arata o viziune oarecum ambigua asupra religiei. Deși câ?iva istorici susțin ca Hitler era creștin, nu exista un consens cu privire la credințele sale religioase. Cu toate acestea, dupa cum scrie istoricul Samuel Koehne, exista trei linii principale de dezbatere:
Nazismul a aderat la o forma de neopagânism
Nazismul în sine era o „religie politica”
Nazismul a promovat o forma de creștinism
Pagânismul a fost strâns legat de mișcarea populista völkisch care a cuprins Germania din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. De fapt, când naziștii au sarbatorit pentru prima data Craciunul la München (în 1920), au transformat aceasta sarbatoare creștina într-una a solstițiului.
Într-un discurs din 1920, Hitler, care a fost crescut în Biserica Catolica, a spus ca arienii au construit „culte de lumina” oriunde s-au stabilit de-a lungul istoriei. În timp ce Hitler s-ar fi putut identifica în fervoarea mișcarii völkisch, este puțin probabil sa fi crezut în validitatea metafizica a aspectelor sale pagâne.
„Este bine stabilit faptul ca Hitler s-a îndepartat repede de lumea ezoterica a mișcarii volkisch, pentru ca nu dorea acest gen de societate secreta a inițiaților care sa caracterizeze acea tradiție. Vroia sa construiasca o mișcare de masa. Ca urmare, în Mein Kampf a scris puternic în sprijinul Bisericii Catolice și a tradițiilor sale dogmatice. Acest lucru nu a fost din dragoste pentru conținutul doctrinei bisericești, ci pentru ca el credea ca naziștii ar putea folosi astfel de forme pentru a-și crea propria „marturisire politica”, trecând de la „sentimentul volkisch” la o credința absoluta în corectitudinea rasismului nazist”, a declarat istoricul Samuel Koehne.
Albert Speer, arhitect și ministru al înarmarii și producției de razboi pentru al Treilea Reich, nota în jurnalul sau faptul ca Hitler le declarase: „Vedeți, a fost nefericirea noastra sa avem religia greșita. De ce nu am avut religia japonezilor, care privesc sacrificiul pentru patrie ca fiind cel mai suprem gest? Și religia lui Mohammed ar fi fost mai compatibila cu noi decât creștinismul. De ce trebuie sa fie creștinismul cu blândețea și framântarea lui în viețile noastre? ”
De asemenea, în Mein Kampf, Hitler notase:
„Aceasta lume a noastra ar fi de neconceput fara existența practica a unei credințe religioase (…) Și fondatorul creștinismului nu a facut niciun secret cu privire la estimarile sale despre poporul evreu. Când a considerat necesar, El ia dus pe acei dușmani ai rasei umane din Templul lui Dumnezeu (…) De aceea astazi cred ca eu acționez în conformitate cu voința Celui Atotputernic Creator: prin lupta mea împotriva evreului, ma lupt pentru lucrarea Domnului.”
Este imposibil sa știm exact ce credințe religioase avea Hitler. Ce pare sigur este ca Hitler avea o credința absoluta în doua lucruri: hiper-naționalismul și el însuși.
cunoastelumea.ro