Viewing Single Post
AnnaE
#0

 Biserica lui Horea

Biserica lui Horea cu hramul "Nașterii Maicii Domnului", care are că dată 8 septembrie și a "Sf. Mare Mucenic Pantelimon", care are că dată 27 iulie, a fost construită de credincioșii țărani români din satul Albac din Munții Apuseni în anul 1746.

 

In această biserică Horea a ascultat cuvântările călugărului revoluționar Sofronie de la Cioara(astazi Săliștea), apoi au luat parte cu toți din Albac,Abrud, Zarand, Câmpeni, Bobâlna, Zlatna, Roșia, la revolta românilor din Transilvania în anii 1744-1761,pentru libertatea religioasă. Românilor ortodocși din Transilvania. Lupta a continuat-o Horea, conducătorul revoluționar din octombrie 1784.

 

Odată cu trecerea timpului și înmulțirea norodului, s-a zidit o altă biserică, da din piatră, tot în Albac, iar aceasta a fost strămutată la conacul Brătienilor din satul Florica de lângă Pitești, fiind cumpărată în anul 1907 de către Ionel I.C.Bratianu, prim-ministru al României.

 

Credincioșii au numit-o Biserica lui Horea, deoarece în ea s-a rugat Horea pentru libertatea norodului ardelean.
In anul 1964,in urma unor cercetări făcute de Patriarhul Iustinian și a Episcopului Iosif al Râmnicului și Argeșului, a fost găsită în ruină, drept pentru care au hotărât mutarea ei la Băile Olănești unde este recondiționată din temelie pentru a treia oară. Gheorghe Baicu din satul Pietriș-Comanca a donat terenul pe care o găsim astăzi.

 

Biserica din lemn a lui Horea a fost pictată și înzestrată cu sfinte odoare, sfințindu-se pe 6 octombrie 1968.

 

E o minune a locașurilor de cult, probabil că sunt multe asemenea dar pentru mine are o semnificație unica și aparte. Când eram copil mă dădeam fata părintelui de la acea vreme și furam merele din curtea bisericii. Erau cele mai gustoase mere pe care le-am mâncat vreodată. Ulterior părintele a auzit de minciuna mea și mi-a spus"Că Dumnezeu nu pedepsește copii, e mare gradina lui, are loc toată lumea, chiar și cei care sar gardul....