AnnaE
#0

Ridichea uriaşă - poveste de citit la clasă

 

Ce frumoasă e vremea copilăriei, cu poveştile ei ... Vă mai amintiţi de povestea “Ridichea uriaşă”? Este un frumos basm rusesc care ne încântă prin acţiunea şi personajele sale: ridichea uriaşă, bunicul - moşul, baba - bunica, nepoţica, căţeluşul, pisica, şoarecele. Învăţătura/morala poveştii este una de valoare: “Unde-i unul nu-i putere, unde-s mulţi puterea creşte”. Vă prezentăm pe scurt povestea.

 

Bunicul a pus în grădiniţă o ridiche şi a crescut ridichea aceea mare-mare, cât capul omului şi mai mare.

 

Într-o zi, bunicul a încercat să smulgă ridichea din pământ şi apucând-o de frunze trage şi trage, iar ridichea nu s-a lăsat deloc scoasă din pământ.

 

Moşul a chemat şi pe babă. Baba s-a prins de mijlocul moşneagului, moşneagul de frunzele ridichii şi trag, trag, dar ridichea nu s-a smuls.

 

A chemat baba şi o nepoată. Nepoţica s-a prins cu amândouă mâinile de mijlocul babei, baba de moş şi moşul de ridiche. Trag, trag, trag, dar ridichea nu s-a smuls.

 

Nepoţica a chemat căţeluşul. Căţeluşul s-a agăţat de poala nepoţicăi, nepoţica de mijlocul babei, baba de moş şi moşul de ridiche şi trag, trag, dar ridichea nu s-a smuls.

 

 

 

 

Iaca şi pisica ajunge să ajute şi ea la scos ridichea. Pisica s-a agăţat de coada căţelului, căţeluşul de poala nepoţicăi, nepoţica de mijlocul babei, baba de moşneag şi trag, trag, trag, dar ridichea tot nu s-a smuls.

 

- Staţi că mai aduc eu un tovarăş în ajutor! zice pisica. Şi pisica a chemat pe şoarece. Se prinde şoarecele de coada pisicii, pisica de căţeluş, căţeluşul de nepoţică, nepoţica de bunică, bunica de moş, moşul de ridiche şi trag, trag ... Ridichea s-a smuls şi a ieşit din pământ, dar toţi au căzut grămadă unii peste alţii ...

 

Aşa de mare a fost ridichea că au mâncat-o împreună cu tot satul …