Ingrediente:
1 cana de migdale curatate de pielite,
4 felii de paine alba fara coaja inmuiate in apa rece,
3-4 capatani de usturoi pisat,
200 ml de ulei de masline,
2 linguri de otet din vin de Xeres,
frunze de patrunjel proaspat, sare,
½ ceasca de migdale sau boabe de struguri dulci fara samburi.
Preparare: Migdalele, painea si usturoiul se mixeaza in blender, apoi se incorporeaza treptat uleiul extravirgin de masline, pana cand se formeaza o pasta subtire. Se adauga, apoi, otetul de vin si se completeaza cu un litru de apa rece, pentru a se obtine supa, care mai poate fi trecuta o data prin blender. Se sareaza dupa gust si se adauga stafidele. Se serveste rece, cu crutoane, patrunjel verde, boabe de struguri fara samburi, sferturi de mere verzi ori pepene galben.
Poveste: Ajo blanco, aceasta versiune de gazpacho, este originara din regiunea Malaga, unde reprezinta un aperitiv racoros obligatoriu in sezonul estival.