INGREDIENTE
esență de rom
esență de vanilie
350 g zahăr
100 ml lapte
10 lingurite cacao
500 g nucă măcinată
coaja de la o lămâie și de la o portocală
2 pliculete zahăr vanilat
1 lingurita sare
100 g unt topit
1/2 litru lapte
10 linguri zahăr
50 g drojdie uscată
6 ouă
1 kg făină
1-2 pliculete zahăr vanilat
1 gălbenuș pentru uns
MOD DE PREPARARE
1. Se cerne făina şi se lasă la temperatura camerei 3-4 ore împreună cu celelalte ingrediente. Se separă ouăle iar uleiul se încălzeşte 5-10 minute. Laptele călduţ şi se amestecă cu 2 linguri de zahăr, cu drojdia şi se lasă la dospit acoperit cu un şervet.
2. În bolul cu făină, se adaugă restul de zahăr, gălbenuşurile frecate cu sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi de portocală, drojdia dospită şi albuşurile bătute spumă.
3. Toate ingredientele se amestecă până se obţine o cocă nici prea vârtoasă, nici prea moale. Se adaugă lapte dacă e prea tare şi apoi se frământă 30 de minute adăugându-se untul topit, câte puţin. După ce s-a încorporat tot untul, se acoperă şi se lasă la crescut o oră sau chiar mai mult.
4. Între timp, se pregăteşte crema de nucă. Se amestecă nuca măcinată şi coaptă cu zahărul şi cu laptele fierbinte. Se adaugă o esenţă de vanilie şi 2-3 picături de rom, coaja de lămâie şi cacaoa. Crema se lasă la temperatura camerei. Se ung tăvile cu unt din abundenţă. Se împarte coca în două părţi şi se întind. Se umplu cu crema de nucă şi se rulează. Se aranjează în tavă una lângă alta şi se mai lasă 20 de minute la crescut. Se ung cu galbenuş şi se coc la aceeaşi temperatură