Viewing Single Post
AnnaE
#0

Constipaţia poate fi o cauză a alimentaţiei incorecte, bogate în alimente procesate şi săracă în legume şi fructe. Se consideră că o persoană este constipată dacă are scaune o dată la câteva zile, este balonată şi suferă de disconfort abdominal.

Din fericire, natura oferă remedii pe bază de plante medicinale, fructe şi legume care pot da o mână de ajutor în rezolvarea pe moment a acestei probleme. Pentru a scăpa însă de constipaţie este nevoie de schimbarea alimentaţiei, dar şi a stilului de viaţă, incluzând mai multă mişcare şi o hidratare corespunzătoare.

Scoarţa de cruşin trebuie lăsată la uscat un an. Ceaiuri cu efect laxativ

Scoarţa de cruşin are efecte laxative datorită substanţelor care cresc motilitatea colonului, stimulând contracţiile. Scoarţa de cruşin nu se utilizează însă în stare proaspătă, ci după ce a fost lăsată la uscat timp de un an sau a fost supusă unui şoc termic de 100 de grade Celsius, timp de 15 minute,  înainte de uscare. În funcţie de doză, scoarţa de cruşin este laxativă sau purgativă, potriuvit Ghidului plantelşor medicinale, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor.

Acesta recomandă scoarţa de cruşin sub formă de decoct, preparat din 1-2 linguriţe care se opăreşte într-o cană de apă fierbinte. Se lasă la răcit timp de o jumătate de oră, după care se fierbe la foc domol timp de 15-20 de minute, completând apa care se evaporă. O cană din acest decoct se bea seara înainte de culcare.

Potrivit aceleiaşi surse, cercetările din ultimele decenii au arătat că toate purgativele care conţin derivaţi antracenici – cum este şi cazul scoarţei de cruşin – favorizează apariţia cancerului colorectal. Din acest motiv, decoctul din şcoartă de cruşin, cât şi celelalte produse fitoterapeutice care conţin cruşin nu se va utiliza mai mult de şapte zile pe lună şi atunci doar în cazul constipaţiilor grave.

Produsele pe bază de cruşin sunt contraindicate în obstrucţiile intestinale, în inflamaţiile intestinale acute, în colitele ulceroase, precum şi în durerile abdominale de cauză necunoscută. Nu se administrează copiilor sub 12 ani şi nici în timpul sarcinii şi alăptării. Împotriva constipaţiei se pot folos alternativ seminţele de in, uleiul de parafină pentru uz intern şi pâinea graham.

Ceaiul de soc are şi efect laxativ

Astfel, seminţele de in aduc un aport important de fibre care combat constipaţia. Măcinate sau înmuiate peste noapte acestea protejează mucoasa gastrointestinală, datorită conţinutului mare de mucilagii.

Ceaiul de soc are şi el efecte laxative. Se recomandă consumul a două-trei căni pe zi.

Uleiul de ricin are proprietăţi laxative şi purgative. În funcţie de vârstă dozele purgative sunt cuprinse între 10-15 grame odată. Pentru mascarea gustului neplăcut poate fi administrat în bere, sucuri naturale sau siropuri aromate. În cazuri rare, ricinul poate da reacţii alergice.

Ceai laxativ din frunze de senna, dar nu mai mult de o săptămână

Ceaiul laxativ din frunzele de senna este indicat în caz de constipaţie acută sau cronică. Ceaiurile care conţin frunze de senna stimulează motilitatea colonului şi sunt indicate şi în curele de slăbire, în stimularea vezicii biliare şi în parazitozele intestinale. Se recomandă una-două căni pe zi, nu mai mult de şapte zile consecutive.

Potrivit farmacologului dr. Ovidiu Bojor, în trecut răşina de aloe era considerată cel mai eficient produs laxative şi putgativ vegetal de tip antrachinonic. Acţiunea este în funcţie de doză: în doze de 0,02-0,06 grame are acţiune tonică pentru stomac şi facilitează evacuarea bilei, în doze de 0,10 grame are acţiune laxativă, iar în cantitate de 0,20-0,50 grame este purgativ.

În prezent, răşina de aloe se utilizează din ce în ce mai puţin din pricina derivaţilor antrachinonici care sunt puşi sub semnul întrebării deoarece utilizarea îndelungată ar favoriza dezvoltarea cancerului de colon şi de rect. De aceea, se procedează la eliminarea antracenozidelor prin procedee specifice tehnicii farmaceutice, preparatele pe bază de Aloe vera capătând alte valenţe terapeutice.

 

sursa: adevarul.ro

stiri.latimp.net