Viewing Single Post
AnnaE
#0

Volumul I

Sfaturi pentru sănătatea mintală şi spirituală

 

        CUPRINS:

          Cuvânt înainte.

          Secţiunea I Activitatea de cercetare în domeniul minţii 1. Importanţa activităţii de cercetare în domeniul minţii 2. Creştinul şi psihologia 3. Pericole în psihologie 4. Influenţele spirituale şi mintea 5. Fanatismul 6. Sănătate şi echilibru.

          Secţiunea a II-a Relaţii fundamentale 7. Originile psihice ale suferinţelor fizice 8. Mintea şi religia 9. Citadela minţii 10. Capacitatea de a înţelege.

          Secţiunea a III-a Dezvoltarea minţii 11. Studiul Bibliei şi dezvoltarea minţii 12. Perseverenţa 13. Hrana minţii 14. Activitatea fizică 15. Factorii emoţionali.

          Secţiunea a IV-a Dezvoltarea personalităţii 16. Influenţe prenatale 17. Ereditatea şi mediul social 18. Atmosfera de siguranţă din cămin 19. Influenţa părinţilor 20. Atmosfera căminului 21. Preocuparea lui Hristos pentru mintea oamenilor 22. Şcoala şi profesorul.

          Secţiunea a V-a Puterea înviorătoare a vieţii 23. Iubirea – un principiu divin şi veşnic 24. Iubirea în cămin 25. Iubire şi sexualitate în experienţa umană 26. Iubirea frăţească 27. Iubirea lui Dumnezeu.

          Secţiunea a VI-a Egoismul şi respectul de sine 28. Respectul de sine 29. Dependenţă şi independenţă 30. Egoismul şi înălţarea de sine.

          Secţiunea a VII-a Adolescenţă şi tinereţe 31. Problemele tinerilor 32. Dragostea oarbă şi pasiunea 33. Pericole care pândesc tineretul 34. Conştiinţa.

          Secţiunea a VIII-a Principii călăuzitoare în educaţie 35. Influenţa percepţiilor 36. Principii motivatoare 37. Principii referitoare la studiu şi învăţare 38. Echilibrul în educaţie.

          Abrevieri

 

 

 

          Cuvânt înainte.

          În timpul vieţii lui Ellen G White (1827 – 1915), psihologia, ştiinţa care tratează însuşirile, capacităţile şi funcţiile minţii, era la începuturile ei. Cu toate acestea, din conţinutul scrierilor lui Ellen White, se desprinde o filosofie distinctivă, în care este conturată cu claritate o concepţie călăuzitoare în această ştiinţă dedicată sănătăţii mintale şi spirituale.

          Scopul acestei compilaţii este de a oferi o colecţie a declaraţiilor lui Ellen White în domeniul vast, important şi uneori controversat al psihologiei, pentru a putea fi studiate cu mai multă uşurinţă. Adventiştii de ziua a şaptea şi mulţi alţii împărtăşesc convingerea că Ellen White a scris sub influenţa călăuzirii preţioase a Duhului Sfânt într-un domeniu atât de vital pentru întreaga omenire şi într-un timp în care curentele de gândire în psihologie sunt variate şi schimbătoare.

          Valabilitatea şi valoarea concepţiilor lui Ellen White în psihologie, nutriţie şi educaţie, precum şi în alte domenii, au fost deja demonstrate. Nu există nici o îndoială că, pe măsura progresului cercetărilor legate de sănătatea mintală, reputaţia ei în stabilirea şi susţinerea unor principii psihologice solide va fi din ce în ce mai temeinic recunoscută. Pentru adventiştii devotaţi, această lucrare, Minte, caracter, personalitate, va aduce multe răspunsuri. Suntem siguri că, pe măsura dezvăluirii adevărului, convingerile prezentate aici vor trezi un interes din ce în ce mai mare din partea tuturor cititorilor preocupaţi de dezvoltarea lor.

          Având în vedere aceste circumstanţe, apariţia ocazională a unor expresii ca „Am văzut”, „Mi s-a arătat”, „Am fost instruită să” nu este doar înţeleasă, ci aduce chiar mai multă lumină asupra faptului că, la originea concepţiilor expuse, Se află Acela care a modelat şi creat mintea umană.

          În procesul de realizare a acestui material de către lucrătorii Fundaţiei White, nu a existat nici o încercare de a selecta pasaje care să susţină ideile împărtăşite şi promovate de diferitele autorităţi în domeniul educaţiei şi psihologiei. Nici o idee preconcepută a vreunuia dintre compilatori nu este reprezentată aici. Dimpotrivă, efortul depus a avut scopul de a permite o expunere cât mai imparţială a ideilor propuse de Ellen White. Pentru realizarea acestui obiectiv, a fost folosită ca sursă colecţia vastă a scrierilor ei, atât a celor publicate de-a lungul a şase decenii, aşa cum apar ele în diferitele lucrări tipărite sub formă de cărţi, eseuri şi mii de articole periodice, cât şi a celor aflate în voluminoasa colecţie de manuscrise şi scrisori aflate în tezaurul Fundaţiei White.

          O mare parte a cărţii Minte, caracter, personalitate prezintă principii călăuzitoare generale. Pe lângă acestea, sunt adăugate şi intercalate materiale dedicate unor îndrumări practice sau avertismente care vizează relaţia specifică dintre profesori şi elevi, pastori şi enoriaşi, medici şi pacienţi sau părinţi şi copii.

          În nenumărate situaţii, există sfaturi adresate în mod particular unei anumite persoane, conducător, pastor, medic, editor, soţ, soţie sau tânăr. Prin prezentarea circumstanţelor şi a sfatului oferit, aceste relatări constituie un fel de cazuistică, ceea ce înseamnă că atenţia cititorului trebuie să se orienteze în direcţia principiului implicat, şi nu asupra detaliilor.

          Evident, Ellen White nu a scris în calitate de psiholog. Ea nu a folosit terminologia uzuală în domeniul psihologiei contemporane. De fapt, este necesar ca cititorul să abordeze cu atenţie anumiţi termeni folosiţi chiar de către autoare, cum ar fi „psihologie”, „frenologie” etc. Cu toate acestea, cititorul interesat va fi impresionat de profunzimea neobişnuită a autoarei, în formularea unor principii fundamentale ce ţin de domeniul psihologiei şi care se evidenţiază în mod clar în scrierile ei. Lucrarea rezultată prin selectarea, colecţionarea şi prezentarea într-o succesiune logică a declaraţiilor lui Ellen White cu privire la diferitele aspecte ale manifestării minţii, la rolul vital al minţii în experienţa umană, precum şi cu privire la factorii care contribuie la funcţionarea optimă a acesteia merită să fie aşezată în rândul cărţilor ei, publicate postum. Aceste cărţi ne ajută să înţelegem omul şi relaţia sa cu mediul înconjurător, cu Dumnezeu şi cu universul.