AnnaE
#0

Metoda uşoară A LUI ALLEN CARR

Autorul bestsellerului internaţional ÎN SFÂRŞIT NEFUMĂTOR

 

        CUPRINS:

          5 Nota Editurii Penguin 9 Introducere

          11 Metoda uşoară de a slăbi

          22 Veveriţa

          26 Dorinţa mea!

          28 De ce dietele nu dau rezultate

          31 Obiceiurile noastre alimentare

          57 Cea mai inteligentă specie de pe planetă

          64 Defectul incredibilei maşinării

          70 Care este greutatea la care doriţi să ajungeţi?

          76 Ce asimilăm şi ce eliminăm

          80 De ce mâncăm?

          84 Ce consumăm

          89 Ce este hrana naturală?

          92 Sindromul găleţii de plastic

          99 Cum reuşesc animalele sălbatice să facă diferenţa între hrană şi otravă?

          104 De unde ştim când să începem şi când să ne oprim din mâncat?

          109 E important să asociem foamea cu gustul

          113 Incredibila varietate de alimente

          116 Până unde putem merge cu alimentele nesănătoase

          118 Alimentele noastre preferate

          122 Unde am greşit?

          126 Carnea

          134 Laptele şi produsele lactate

          141 Cu ce se hrănesc gorilele?

          145 Să luăm în considerare consecinţele

          148 Feriţi-vă de alimentele procesate!

          153 Alimentele rafinate

          155 Alegerea momentului şi a combinaţiei potrivite

          158 Principiile combinării corecte a alimentelor

          160 Băuturile

          170 Cum putem combate efectul spălării creierului?

          175 Ciocolata

          179 Unde ne aflăm

          180 Rutina

          182 Mâncaţi fructe, şi numai fructe, la micul dejun

          184 Cum rămâne cu celelalte mese?

          187 Va trebui să devin vegetarian?

          190 Sugestii utile

          193 Exerciţiile fizice

          197 Concluzii

          201 Apendice

          202 Mesaje de la Allen Carr 's Easyway către cititori

          203 Clinicile Allen Carr din lume

 

 

 

          Allen Carr, de profesie contabil, fumător de până la 100 de ţigări pe zi, a încercat zadarnic, de nenumărate ori, să se lase de fumat, până când, în 1983, a descoperit METODA UŞOARĂ (EASY WAY) care îi poartă astăzi numele. A înfiinţat o reţea internaţională de clinici Allen Carr pentru vindecarea fumătorilor de adicţie, a extins METODA UŞOARĂ la alte situaţii (controlul greutăţii, dependenţa de alcool etc.), a publicat cărţi – traduse ulterior în peste 20 de limbi – însoţite adesea de versiuni audio sau video.

          Printre bestsellerurile sale se numără cartea de faţă, Allen Carr 's Easyweigh to Lose Weight, Allen Carr S Easy Way to Stop Smoking, The Only Way to Stop Smoking Permanently, How to Stop Your Child Smoking, The Easy Way to Enjoy Flying şi Allen Carr S Easy Way for Women to Stop Smoking. Editura Humanitas a publicat În sfârşit, nefumător (2004; apărută sub formă de audiobook, în 2009, la Humanitas Multimedia) şi pregăteşte apariţia volumului În sfârşit, nefumătoare.

          Elementul comun din toate lucrările lui Allen Carr este nevoia de a îndepărta teama. Geniul său constă tocmai în a elimina fobiile şi anxietăţile care îi împiedică pe oameni să se bucure din plin de viaţă, aspect demonstrat cu brio în bestsellerurile sale Allen Carr 's Easy Way to Stop Smoking (În sfârşit, nefumător), The Only Way to Stop Smoking Permanently, Allen Carr's Easyweigh to Lose Weight (Greutatea ideală. Metoda uşoară a lui Allen Carr), How to Stop Your Child Smoking şi, cea mai recentă apariţie, The Easy Way to Enjoy Flying.

          Contabil de succes, Allen Carr ajunsese la exasperare din cauza dependenţei de tutun – fuma până la 100 de ţigări pe zi-până când, în 1983, după nenumărate tentative eşuate, a făcut descoperirea pe care o aştepta întreaga lume – metoda uşoară prin care se poate renunţa la fumat (În sfârşit, nefumător). A înfiinţat o reţea de clinici răspândite în întreaga lume şi se bucură de o reputaţie extraordinară, întrucât datorită metodei sale mulţi fumători au reuşit să se lase. Cărţile sale au fost traduse în peste douăzeci de limbi, iar metoda sa este disponibilă şi în variantă video, audio sau pe CD.

          Clinicile Allen Carr sunt frecventate de zeci de mii de persoane, iar rata de succes este de peste 95%. El le garantează pacienţilor că le va fi uşor să renunţe la fumat; în caz contrar li se returnează banii. Puteţi găsi o listă completă a clinicilor la sfârşitul cărţii. Dacă veţi avea nevoie de asistenţă, nu ezitaţi să cereţi ajutorul celui mai apropiat terapeut. Anumite clinici oferă acum asistenţă în problemele legate de controlul greutăţii. Există programe specializate adresate companiilor care doresc să implementeze politici corporatiste antifumat, într-o manieră simplă şi eficientă. Sugestiile şi întrebările referitoare la cărţile sau materialele video, audio, casete audio sau CD-uri se pot adresa clinicii din Londra.

          Lui Anne Emery, Ken Pimblett, John Kindred, Janet Caldwell şi unei veveriţe.

          Introducere.

          Deşi cercetările din domeniul medical ne îmbogăţesc în mod constant cunoaşterea în ceea ce priveşte evoluţia diverselor afecţiuni, faptul că încă nu suntem capabili să folosim informaţiile pe care le deţinem în prezent duce la apariţia bolilor şi a morţii premature în societatea contemporană. Pericolele pe care le presupune fumatul au fost prima oară descrise într-un studiu care cercetează legătura dintre obiceiurile unor medici fumători şi cauza morţii acestora. Rezultatele au arătat că în majoritatea situaţiilor cancerul pulmonar era asociat cu fumatul.

          De multă vreme una dintre responsabilităţile medicului curant este aceea de a-i încuraja pe oameni să renunţe la fumat în favoarea unui stil de viaţă sănătos, însă, din nefericire, mulţi dintre aceştia nu acordă suficient timp şi atenţie acestui aspect al meseriei lor, iar unii se simt chiar frustraţi de influenţa covârşitoare pe care publicitatea la ţigări o are mai ales asupra tinerilor.

          Am aflat de Allen Carr prin intermediul unui pacient al meu, care m-a surprins într-o zi când a spus că descoperise o metodă uşoară prin care se poate renunţa la fumat. De atunci recomand tuturor pacienţilor mei care vor să se lase de fumat cartea acestuia, În sfârşit, nefumător,şi pot spune că a avut rezultate impresionante. Interesul pe care mi l-a stârnit metoda lui Allen Carr m-a îndemnat să testez pe propria-mi piele impactul teoriei sale.

          După ce a ajutat atâţia oameni să renunţe la fumat, Allen Carr şi-a propus să dezvolte o metodă uşoară şi rapidă care să ne ajute să scăpăm de kilogramele în plus – o problemă delicată, într-o măsură mai mică sau mai mare, pentru noi toţi. După ce am auzit şi am citit despre teoria lui Allen Carr cu privire la această problemă atât de frecventă, am fost surprins să descopăr că am pus în practică, aproape fără să vreau, sfaturile sale înţelepte. Rezultatul a fost bine-venit, iar în prezent mă pot mişca mult mai uşor, mai cu seamă pe terenul de squash, şi mă simt mai fericit, de vreme ce sunt mai sănătos. Am fost cu atât mai încântat de rezultat, cu cât cele câteva kilograme în plus din zona taliei nu erau principala mea grijă. Călătorind prin lumea cărţii lui Allen Carr veţi descoperi cât de uşor este să vă controlaţi propria greutate.

          Dr. MICHAEL BRAY.

          Membru al Royal College of General Practitioners

          1. Metoda uşoară de a slăbi.

          Dacă ar trebui să ne referim strict la conţinutul cărţii, aceasta ar trebui să se numească Metoda uşoară de a ajunge la greutatea dorită, însă titlul ar fi prea greu de reţinut. Deşi majoritatea oamenilor au tendinţa de a se considera supraponderali, metoda propusă de mine, pe care o voi numi METODA UŞOARĂ, se adresează atât celor care vor să slăbească, cât şi celor care vor să câştige în greutate. În fond, controlul greutăţii este doar un aspect a ceea ce reprezintă obiectivul principal al METODEI UŞOARE, care este unul egoist: pur şi simplu BUCURAŢI-VĂ DE VIAŢĂ!

          Cum să vă bucuraţi totuşi de viaţă dacă sunteţi în permanenţă obosiţi şi lipsiţi de energie, vă simţiţi nemulţumiţi, îngrijoraţi şi vinovaţi din cauza nefericirii şi răului pe care vi-l produceţi singuri, atât fizic, cât şi psihic, prin simplul fapt că aveţi o greutate mai mare decât cea dorită?

          Probabil aţi aflat deja că am devenit faimos acum câţiva ani, când am descoperit o metodă care poate ajuta orice fumător să înţeleagă că se poate renunţa la fumat într-un mod uşor şi plăcut. În momentul de faţă sunt considerat expertul numărul unu în a-i ajuta pe oameni să renunţe la fumat. Mai mult, fumătorii care mi-au încercat şi înţeles metoda consideră că eu şi terapeuţii pregătiţi de mine am fi singurii experţi în acest domeniu.

          Apoi am constatat că metoda poate fi folosită, cu o excepţie, la fel de eficient în cazul oricărei dependenţe de natură psihică – şi aşa sunt cam toate – inclusiv al alcoolismului sau al dependenţei de droguri. Mulţi dintre aşa-zişii experţi în problema dependenţei de droguri sunt de părere că principalele probleme sunt cauzate de substanţele chimice, iar simptomele fizice sunt produse de lipsa acestora. În consecinţă, ei caută să rezolve problema prin înlocuirea acelor compuşi chimici cu alte substanţe. De fapt, cea mai simplă şi mai eficientă metodă în cazul oricărei dependenţe ţine doar de psihic.

          Se ştie că în zilele noastre problema legată de controlul greutăţii este o afacere care aduce multe milioane de lire. Săptămânal, câte o personalitate lansează o casetă video, o carte sau un aparat, apelând la o demonstraţie practică sau expunând o nouă dietă revoluţionară care v-ar putea rezolva în mod miraculos problema. Există legături fizice şi mentale foarte strânse între a fuma şi a mânca şi asemănări chiar mai mari între a renunţa la fumat şi a slăbi. Atât fumătorii, cât şi cei care ţin o dietă suferă de un fel de schizofrenie, iar în mintea lor se poartă un permanent război. Dacă întrebi orice fumător, îţi va răspunde, pe de o parte, că: „Ţigara miroase urât, are un gust dezagreabil, mă ucide, mă costă o avere şi mă domină.” Pe de altă parte, „e plăcerea mea, e un sprijin şi un tovarăş”. Cel care ţine dietă, pe de o parte, e „gras, lipsit de energie, bolnav, arată îngrozitor şi se simte cu mult mai rău”. Pe de altă parte, exclamă: „Doamne, ce-mi place să mănânc!” N-am să mă supăr dacă mă veţi acuza că am procedat precum personalităţile la care am făcut referire mai devreme şi că am încasat ceva de pe urma reputaţiei mele.

          Vă asigur totuşi că adevărul e cu totul altul. Dimpotrivă, singura excepţie despre care vorbeam mai devreme este controlul greutăţii. Ani de-a rândul am fost de părere că metoda descoperită de mine nu poate fi folosită în această situaţie şi se pare că m-am înşelat.

Attachments