AnnaE
#0

CUPRINS:

          Utilizarea acestei cărţi. 5

          Introducere. 7

          CAPITOLUL UNU: STRESUL ŞI STAREA DE SĂNĂTATE. 11

          CAPITOLUL DOI: PRINCIPIILE REFLEXOTERAPIEI. 15

          Picioarele – Vedere plantară. 20

          Picioarele – Vedere dorsală. 22

          Picioarele – Vedere laterală. 24

          Picioarele – Vedere medială. 26

          Mâinile – Vedere palmară. 28

          Mâinile – Vedere dorsală. 30

          CAPITOLUL TREI: TEHNICI DE BAZĂ.32

          CAPITOLUL PATRU: CUNOAŞTEREA SISTEMELOR ORGANISMULUI.".36

          Sistemul digestiv.37

          Sistemul de reproducere.42

          Sistemul respirator.46

          Sistemul circulator…50

          Sistemul limfatic.52

          Sistemul endocrin…54

          Sistemul osos.58

          Creierul şi zona facială.64

          Sistemul muscular…68

          Plexul solar.69

          Sistemul urinar.70

          CAPITOLUL CINCI: TRATAREA PUNCTELOR REFLEXOGENE DE PE PICIOARE. 72

          Exerciţii de relaxare. 73

          Şedinţa standard de tratament. 76

          CAPITOLUL ŞASE: TRATAREA PUNCTELOR REFLEXOGENE DE PE MÂINI. 84

          Exerciţii de relaxa». 85

          Şedinţa standard de tratament. 88

          CAPITOLUL ŞAPTE: TRATAREA AFECŢIUNILOR SPECIFICE. 94

          Sistemul digestiv.97

          Sistemul respirator.100

          Inima.102

          Sistemul limfatic.104

          Sistemul endocrin.106

          Sistemul nervos central.110

          Sistemul osteo-muscular.112

          Sistemul urinar.116

          Afecţiuni psiho-somatice.118

          Tabel de referinţă pe afecţiuni.126

 

 

 

          UTILIZAREA ACESTEI CĂRŢI.

          Stresul este probabil unul dintre factorii cei mai semnificativi din viaţa noastră. Fără acesta, ne-ar fi mult mai greu să găsim motivaţia pentru eforturile noastre, să ne dăm mai mult silinţa pentru a ne atinge scopurile personale. Cu toate acestea, stresul poate fi şi o forţă cu impact extrem de negativ în viaţa multor oameni, ducând la apariţia tulburărilor de somn, problemelor psihologice şi unei serii de afecţiuni medicale organice. De aceea, primul capitol din aceasta carte suDliniazâ îgâturâ dintre stres şi starea de sănătate, explică ce este stresul, evidenţiază semnele de alarmă ce trebuie căutate şi explică ameliorările pe care le poate aduce reflexoterapia.

          Pentru a obţine maximum de avantaje de pe urma reflexoterapiei, trebuie mai întâi înţeleasa legătura pe care o au şi influenţa asupra organismului exercitată de micile puncte reflexogene de pe picior şi, în mai mică măsură, de pe mâini. În acest scop, utilizaţi hărţile picioarelor şi mâinilor din Capitolul Doi şi ghidul tehnicilor de bază ale reflexoterapiei, din Capitolul Trei.

          Capitolul Patru abordează sistemele principale ale organismului, cum ar fi sistemele respirator, digestiv, de reproducere şi circulator. Diagramele arată diferitele componente ale fiecărui sistem, iar textul şi ilustraţiile explică legătura acestora cu punctele reflexogene de pe picioare şi mâini şi tehnicile specifice reflexoterapiei pe care le puteţi utiliza pentru tratarea acestora.

          Reflexoterapia este un sistem holistic de tratament. Eficienţa sa este maxima când pe parcursul cărţii sunt menţionate diferite incidente ale piciorului şi ale mâinii. Deşi aici a fost ilustrat doar piciorul, puteţi cu uşurinţă să realizaţi analogia cu mâna.

          Vedere dorsala.

          Vedere plantara.

          Vedere medială.

          Vedere laterala vizezâ persoana ca întreg şi nu când se limitează numai la un set de simptome. Capitolul Cinci prezintă, pas cu pas, o şedinţă completa de reflexoterapie a picioarelor, precizându-vâ mişcările exacte şi poziţiile policelui şi degetelor pe picior, ca şi ordinea în care trebuie efectuate exerciţiile pentru a ne asigura că nu a fost omisă nici o parte a corpului. Pentru că reflexoterapia picioarelor necesită prezenţa a două persoane – cel care o face şi cel căruia i se adresează – nu este indicată ca metodă de auto-tratament. Cu toate acestea, puteţi să vă folosiţi de reflexoterapia mâinilor oricând, acasă sau la serviciu, în cazul în care aveţi o acuză sau o afecţiune care ar reacţiona favorabil la tratament frecvent. În Capitolul Şase este prezentata o şedinţă de reflexoterapie a mâinilor.

          Exerciţiile de reflexoterapie expuse în Capitolul Şapte se axează pe tratarea unor suferinţe specifice utilizând punctele reflexogene, atât de pe mâini, cât şi de pe picioare. Aceste exerciţii nu sunt destinate a fi utilizate în locul unei şedinţe complete, ci, mai degrabă ca un supliment al acesteia. Numai prin realizarea unei şedinţe complete de reflexoterapie vă veţi putea familiariza cu variatele senzaţii ale diferitelor părţi ale picioarelor, cu cele care indică probabilitatea unor blocaje în anumite zone ale corpului. La sfârşitul cărţii este prezentat un tabel al afecţiunilor, simptomelor şi zonelor recomandate pentru tratament.

          INTRODUCERE.

          O soluţie străveche pentru problemele modeme.

          Cu mai mult de 4000 de ani în urmă – aşa cum arată această frescă din „mormântul medicului" din Saqqara, Egipt – erau deja cunoscute beneficiile terapeutice ale masării unor puncte specifice de pe picior. Fresca antică este plină de reprezentări simbolice. Formele de piramidă simbolizează energia, în timp ce bufniţa reprezintă înţelepciunea şi învăţătură, iar cele trei păsări albe păceă, sănătatea şi prosperitatea. Pot fi observate şi reprezentări ale instrumentelor folosite în procedurile chirugicăle ale vremii.

          Fie că aveţi o problemă de sănătate, cronică sau acută, fie că vă doriţi o modalitate de a reduce tensiunile şi de a vă îmbunătăţi starea de sănătate, reflexoterapia poate reprezenta răspunsul la problema dumneavoastră. Deşi acţionează pe un principiu similar acupuncturii, reflexoterapia este în totalitate neinvazivâ. În locul utilizării acelor, se aplică o simplă apăsare prin intermediul degetelor, la nivelul unor puncte reflexogene de pe picior şi de pe mâini {vezi pag. 20-31). Această apăsare are efecte stimulante asupra unor zone specifice din organism.

          Reflexoterapia este o formă de tratament perfect sigură şi totodată, o experienţă plăcută şi relaxantă. Scopul unui ciclu de tratament este de a normaliza activitatea organismului, de a ajuta la eliminarea tensiunilor şi de a reduce efectele stresului, ca şi de a îmbunătăţi activitatea nervoasă şi circulaţia sângelui în întreg corpul. Informaţiile din această carte permit chiar şi unui începător total neexperimentat să amelioreze multe dintre tulburările supărătoare care par să fi devenit parte integrantă a vieţii moderne. Reflexoterapia a înregistrat succese încurajatoare în tulburări cum ar fi durerea de spate şi durerea de cap. De exemplu, dacă treceţi printr-o perioadă agitată de viaţă, care vă creează tensiuni şi anxietate, reflexoterapia va poate oferi sprijinul de care aveţi nevoie pentru a face faţă împrejurărilor într-o stare de spirit pozitivă.

          Cu toate acestea, reflexoterapia nu este eficientă numai pentru adulţi. Adeseori puteţi linişti un sugar irascibil numai printr-o apăsare uşoară pe picioarele copilului – o tehnică nepreţuită în miez de noapte, când câteva ore de somn neîntrerupt sunt teribil de necesare. Ca şi în cazul sugarilor, copiii mici par să aibă şi ei o afinitate naturală pentru reflexoterapie, fiind în general deosebit de încântaţi să-şi ofere picioruşele pentru un masaj liniştitor. Tulburările digestive reprezintă un alt tip de probleme care pot fi uşor ameliorate prin reflexoterapie, în general mult mai eficient şi sigur decât cu pastile sau poţiuni.

Attachments