AnnaE
#0

PREFAŢA EDITORULUI.

  O carte ca Puterea prezentului apare probabil o dată la un deceniu sau chiar o dată la o generaţie. Este mai mult decât o carte; este energie pură, pe care probabil că o simţiţi în timp ce ţineţi cartea în mână. Are puterea de a-i oferi cititorului o experienţă cu totul specială şi de a-i schimba viaţa în bine.

  Puterea prezentului a fost publicată pentru prima dată în Canada, iar editorul canadian, Connie Kellough, mi-a spus că a auzit în repetate rânduri poveşti despre schimbări pozitive şi chiar despre miracole care s-au produs după ce oamenii au început să citească această carte. „Cititorii telefonau la editură", mi-a spus ea. „Şi foarte mulţi mi-au povestit despre vindecări şi transformări minunate, despre bucuria din ce în ce mai mare pe care au trăit-o în timp ce citeau această carte."

  Cartea m-a făcut să conştientizez că fiecare moment al vieţii mele este un miracol. Acest lucru este adevărat, indiferent dacă eu îl înţeleg sau nu. Şi Puterea prezentului îmi arată tot mai mult cum să-l înţeleg. Încă de la prima pagină este clar că Eckhart Toile este un maestru contemporan. El nu aparţine unei anumite religii sau doctrine, nu este un gura; învăţăturile sale înglobează esenţa tuturor tradiţiilor şi nu intră în contradicţie cu niciuna – fie creştină, hindusă, budistă, musulmană, indigenă sau oricare alta. El este capabil să facă ceea ce au făcut toţi marii maeştri spirituali: să ne arate, într-un limbaj simplu şi clar, că adevărul, lumina călăuzitoare, se află în noi.

  Eckhart Toile începe prin a ne introduce în povestea vieţii sale – povestea unei depresii timpurii şi a disperării, care a culminat cu o experienţă teribilă de trezire a conştiinţei, într-o noapte, la puţin timp după împlinirea a 29 de ani. În ultimii 20 de ani, a reflectat la această experienţă, a meditat şi şi-a aprofundat înţelegerea.

  În ultimul deceniu, a devenit un profesor de talie mondială, un suflet ales, cu un mesaj ales, unul pe care l-au împărtăşit atât Cristos, cât şi Buddha: iluminarea poate fi atinsă, aici şi acum. Ne putem elibera de suferinţă, de anxietate şi de nevroză. Pentru aceasta însă trebuie să ajungem să înţelegem rolul pe care îl jucăm în generarea propriei dureri; propria noastră minte ne creează problemele, nu alte persoane, nu „lumea exterioară". Mintea noastră, cu fluxul ei constant de gânduri despre trecut şi griji în ce priveşte viitorul. Facem marea greşeală de a ne identifica propriei minţi, gândindu-ne că acesta este eul nostru – când, de fapt, suntem fiinţe mult mai evoluate.

  Eckhart Toile ne arată în repetate rânduri cum să ne conectăm la ceea ce el numeşte Fiinţa noastră: Fiinţa este energia vitală unitară, eternă, mereu prezentă deasupra miliardelor de forme vii supuse naşterii şi morţii. Totuşi, Fiinţa nu este numai deasupra, ci şi în adâncul fiecărei forme de viaţă, ca esenţă interioară invizibilă şi indestructibilă. Ceea ce înseamnă că ea ne este accesibilă în acest moment sub forma sinelui nostru profund, a naturii noastre adevărate. Dar nu căutaţi să puneţi stăpânire pe ea prin puterea minţii. Nu încercaţi să o înţelegeţi. Nu puteţi să o cunoaşteţi decât. Atunci când mintea este liniştită, când sunteţi prezent, total şi profund, în momentul actual.

  A regăsi conştiinţa Fiinţei şi a menţine această stare de „conştiinţă sensibilă" înseamnă a atinge iluminarea.

  Puterea prezentului este aproape imposibil de citit fără întreruperi, de la început până la sfârşit – ea trebuie lăsată din mână din când în când pentru a putea medita la cele citite şi a le aplica propriei experienţe de viaţă. Este un adevărat ghid, un curs complet de meditaţie şi cunoaştere. Este o carte care merită citită şi recitită – şi de fiecare dată când o veţi reciti, veţi remarca un sens nou, mai profund. Este o carte pe care mulţi oameni, inclusiv eu, vor dori să o studieze o viaţă întreagă.

  Puterea prezentului are un număr crescând de cititori devotaţi. Şi este deja numită o capodoperă; indiferent cum o veţi considera, indiferent cum o veţi descrie, este o carte care are puterea de a schimba vieţi, de a ne trezi la realitate şi de a ne manifesta pe deplin potenţialul.

  Marc Allen (autorul cărţii Visionary Business and a Visionary Life [O afacere şi o viaţă în baza unei viziuni])

  Novato, California SUA.

  August 1999

  CUVÂNT ÎNAINTE.

  Pe fondul unui cer albastru-azuriu, razele portocalii ale soarelui la apus pot, în anumite momente, să ne ofere clipe de o asemenea frumuseţe, încât ne surprindem absorbiţi pe moment, privind captivaţi. Splendoarea clipei ne uimeşte atât de mult, încât mintea noastră, aflată de obicei într-o activitate instinctivă neîntreruptă, se opreşte şi nu ne mai transportă în alt loc, în afara lui „aici şi acum". În acea lumină, pare să se deschidă o uşă spre o altă realitate, mereu prezentă şi totuşi rareori trăită.

  Abraham Maslow a numit-o „experienţă plenară", deoarece astfel de trăiri reprezintă cele mai înalte momente ale vieţii, în care, fericiţi, ne surprindem catapultaţi dincolo de graniţele obişnuinţei, ale cotidianului. Ar fi putut la fel de bine să le numească „experienţe efemere". În timpul acestor experienţe de expansiune a conştiinţei, aruncăm o privire către domeniul etern al Fiinţei înseşi. Chiar dacă este numai un moment, ne întoarcem la Şinele nostru Adevărat.

  „Ah", ar putea ofta cineva, „este atât de grandios. Ce bine ar fi dacă aş putea rămâne în această stare. Dar cum să rămân aici permanent?"

  Ultimii zece ani i-am dedicat în întregime acestei descoperiri, în căutarea mea, am avut onoarea de a iniţia un dialog cu unii dintre cei mai îndrăzneţi, mai pătrunzători şi mai intuitivi „pionieri ai paradigmelor" din epoca noastră: din medicină, ştiinţă, psihologie, afaceri, religie/spiritualitate şi potenţial uman. Acest grup atât de divers de indivizi este reunit de observaţia lor intuitivă comună că umanitatea face în acest moment un pas uriaş în evoluţia sa. Această schimbare este însoţită de o modificare de perspectivă – a imaginii mentale fundamentale despre „realitate". O perspectivă asupra lumii încearcă să răspundă la două întrebări fundamentale: „Cine suntem noi?" şi „Care este natura universului în care trăim?" Răspunsurile noastre la aceste întrebări dictează calitatea şi caracteristicile relaţiilor noastre personale cu familia, prietenii şi angajatorii/angajaţii. Privite la scară globală, ele sunt definitorii pentru o societate.

  Ar trebui să nu mai fie o surpriză pentru nimeni faptul că apariţia unei noi perspective asupra lumii pune sub semnul întrebării multe dintre lucrurile pe care societatea occidentală le consideră adevărate:

  MITUL NR. 1: Umanitatea a atins punctul culminant al dezvoltării sale.

  Michael Murphy, cofondatorul Esalenului (Institutul Esalen din Big Sur, California, a fost fondat în 1962 de două personalităţi vizionare, Michael Murphy şi Richard Price. Este socotit unul dintre leagănele mişcării New Age. Institutul a fost conceput ca un centru educaţional alternativ, dedicat explorării a ceea ce Aldous Huxley numeşte „potenţialul uman", capacităţile umane neexplorate, aflate dincolo de imaginaţie. Esalenul a devenit repede cunoscut pentru îmbinarea filosofiilor estice cu cele vestice, pentru atelierele sale de lucru didactic şi experimental, pentru afluxul constant de filosofi, psihologi, artişti şi gânditori religioşi. Pe aici au trecut figuri de seamă ale „noii spiritualităţi", ca Fritz Perls, întemeietorul gestaltterapiei, Ida Rolf, cu a sa terapie rolfing, Roberto Assagioli, părintele psihosintesei, Rollo May, Cari Rogers, Alexander Lowen, Christina şi Stanislav Grof. Alături de aceştia, au mai fost prezente personalităţi politice ca M. Gorbaciov, Mark Satin şi cercetători ai noii fizici (Fritjof Capra, Gary Zukav). La cursurile organizate aici participă anual 5.000-7.000 de persoane; este vorba de psihologie transpersonală, psihologie budistă, şamanism, hipnoză, yoga, tantra, intuiţie practică, ges-taltterapie, metoda feldenkrais, rolfing şi Cursul miracolelor. (N. red.), bazându-se pe studii de religie comparată, medicină, antropologie şi sport, a susţinut ideea provocatoare că dezvoltarea umană include stadii mai avansate. Când o persoană atinge acele niveluri ansate de maturitate spirituală, încep să înflorească unele capacităţi extraordinare – de iubire, vitalitate, umanism, conştientizare corporală, intuiţie, percepţie, comunicare şi voinţă.

  Primul pas: recunoaşterea existenţei lor. Cei mai mulţi oameni nu ajung aici. Abia după aceea pot fi aplicate în mod conştient diferite metode.

  MITUL NR. 2: Suntem complet separaţi unii de alţii, de natură şi de cosmos.

  Acest mit al universului „diferit de mine" a fost responsabil pentru războaie, distrugerea planetei şi pentru toate formele şi ^manifestările de nedreptate umană. La urma urmei, care om cu mintea întreagă i-ar face vreun rău altuia dacă l-ar simţi pe celălalt ca pe o parte din sine? Stan Grof, în cercetările sale despre stările modificate de conştiinţă, rezumă acest lucru spunând că „spiritul şi conştiinţa fiecăruia dintre noi, în ultimă instanţă, sunt echivalente cu «Tot-Ceea-Ce-Este», pentru că nu există graniţe absolute între corp/eu şi totalitatea existenţei". Teoria doctorului Larry Dossey despre medicina Erei a treia, în care gândurile, atitudinile şi intenţiile de a vindeca ale unei persoane pot influenţa fiziologia altei persoane (spre deosebire de Era a doua, în care dominantă era medicina corp-minte), este foarte bine susţinută de cercetările ştiinţifice despre puterea de vindecare a rugăciunii. Acest lucru nu este posibil potrivit principiilor cunoscute ale fizicii şi ale ştiinţei tradiţionale. Şi totuşi preponderenţa dovezilor contrare sugerează că este posibil.