AnnaE
#0

 

 

Regele George al VI-lea a urcat pe tron în 1936, după abdicarea fratelui său mai mare, Regele Edward al VIII-lea, care a domnit mai puțin de un an.

George al VI-lea a fost rege al Marii Britanii, al Irlandei și al altor dominioane britanice, împărat al Indiei din 11 decembrie 1936 până la decesul său din 6 februarie 1952.

A fost cunoscut înainte de încoronare ca prințul Albert, în copilărie prinț de York, și mai târziu ducele Albert de York, iar în cercul familiei era chemat „Bertie”. Își datora numele de Albert faptului că s-a născut la 14 decembrie, ziua comemorării decesului Prințului Consort Albert, soțul reginei Victoria.
Fiind cel de-al doilea fiu al regelui George al V-lea și-a petrecut primii ani în umbra fratelui său mai mare, Eduard, moștenitorul tronului. A servit în Marina Militară Regală în timpul primului război mondial și după război, a avut o serie de angajamente publice. S-a căsătorit cu Elizabeth Bowes-Lyon, în 1923, și au avut două fiice, Elizabeth și Margaret.

La moartea tatălui său în 1936, Eduard al VIII-lea preia tronul englez. Totuși, în mai puțin de un an, Eduard își exprimă dorința de a se căsători cu americana Wallis Simpson. Din motive politice și religioase premierul britanic, Stanley Baldwin, l-a sfătuit pe rege să nu se căsătorească și să rămână rege. Eduard a abdicat și s-a căsătorit.

 

 

 

 

                                                            

 

 

 

                                                                                                                               

 

 

                                                                                                                                 SURSA 1

 

                                                                                           

                                           https://latimp.eu/king-george-al-vi-lea-regele-reticent-film-documentar-subtitrat-in-romana/

 

                                                                       

                                                                        SURSA 2

 

 

                                        https://segavid.com/embed-54dw93a3o8b9.html