AnnaE
#0

Conceptul de mediu

   Mediul in sens larg

– poate fi asimilat cu acele forme de materie si energie care sunt situate in imediata vecinatatea a  sistemelor biologice vii .

Legea nr. 265/2006 , Legea Protectiei Mediului defineste mediul ca ,,ansamblu de conditii si elemente naturale ale Terrei”.

Solul si subsolul , ape de suprafata si subterane ;

Toate straturile atmosferice ;

Toate materialele organice si anorganice ca si fiintele vii ;

Sistemele naturale in interactiune cuprizand elementele de la ,,a” la ,,c”, inclusiv valorile istorice , culturale si estetice rezultate .

Ecologia

– este stiinta care studiaza factorii de mediu ce influenteaza organismele vii avand ca scop identificarea activitatilor umane cu impact asupra mediului si evaluarea consecintelor acestora .

Biosfera

– reprezinta invelisul planetei ce contine ansamblul de organisme vii si in care viata este posibila in permanenta (litosfera , stratosfera , atmosfera ).

   

Ecosistemul

– este o unitate naturala care include toate relatiile dintre organismele vii(biocenoza) si mediul(biotopul) in care traiesc .

  

Relatiile  dintre organismele vii si factorii de mediu sunt realizate prin schimbul reciproc  de materie si energie ; ecosistemul nu are limite fixe , structura sa numerica faunistica , floristica ,si trofica fiind permanent mobila .

Ecosistemul reprezinta o unitate structurala si functionala de baza in ecologie  si constituie , practic  un nivel superior de organizare a materiei vii .

 

Biocenoza – reprezinta totalitatea organismelor animale si vegetale care traiesc pe o anumita suprafata intr-un anumit mediu cu conditii specifice de organizare , viata si inmultire  constituind o entitate distincta a mediului ,  perfect  adaptata conditiilor din acea zona geografica .

   

Biotopul

(mediul fara viata) –  reprezinta locul ocupat de biocenoza cuprinzand mediul abiotic(solul , apa ,aerul , factorii climatici etc.) si toate elementele necesare aparitiei si dezvoltarii organismelor .

 

Tipuri reprezentative de ecosisteme :

   

Ecosistemul acvatic

– este acel ecosistem ale carei biocenoze sunt legate de mediul acvatic .(exemplu Balea lac) 5 exemple de ecosisteme acvatice de pe fiecare continent Americile luate separat .

   

Ecosistemul aluvionar – este acela care se dezvolta pe soluri aluvionare bogate in substante organice si minerale . 5 exemple din Romania (lunci).

   

Ecosistemul antropizat sau antropogen – este acel ecosistem in care interventia omului este partiala sau totala , este acel ecosistem transformat de om partial sau total . 3 exemple de pe fiecare continent si 3 exemple din Romania (Litoralul romanesc cu plajele , Lacul Tei , lacurile de baraj , salinele , pesterile ,cultura agricola ).

   

Ecosistemul artificial – este acel ecosistem creat si intretinut de om (acvariu ,salinele din Bucuresti). 5 exemple la alegere .

   

Ecosistemul autotrof – este acel ecosistem in care predomina activitatea plantelor verzi (zone cu vegetatie abundenta , zona Amazonului , Delta Dunarii). 3 exemple.

  

Ecosistemul heterotrof – este acel ecosistem in care predomina activitatea organismelor consumatoare.(exemplu savanele (animalele carnivore) .3 exemple

 

Ecosistemul  inchis sau autorhic – este un ecosistem special , aici circuitul material se desfasoara in principal fara influente din exterior . (pesteri) 5 exemple din Romania si 5 exemple de pe glob .

 

Ecosistemul complex – este ansamblul de ecosisteme aflate in interactiune intr-un spatiu dat care au o evolutie comuna .(rezervatiile) 3 rezervatii ale Romaniei (Delta , Retezat , Muntii Rotnei  ) 5 parcuri nationale sau natural , 3 exemple de pe glob .

 

Ecosistemul fragil –este acel ecosistem cu acea comunitate de plante care sunt vulnerabile ca urmare a capacitatii reduse de regenerare si a daunelor cauzate sau provocate de activitatea umana .(exemplu Delta) 5 exemple de unde vrem.

 

Ecosistemul forestier – este ecosistemul format dintr-o biocenoza forestiera si biotopul pe care aceasta il ocupa . 5 exemple de paduri

 

Ecosistemul industrial ,prin procesul de ecologizare a industriei se realizeaza o combinare a ansamblului ecologic , eficient de utilizare a resurselor , a proceselor tehnologice de productie , de comercializare si reciclare a deseurilor toate materializandu-se in crestera profiturilor .(explorare a resurselor , platform petroliere). 5 exemple de pe fiecare continent si 3 din Romania .

 

Ecosistemul lotic – este un ecosistem acvatic curgator reprezentat de un rau , un fluviu .(ape curgatoare de suprafata ). 5 exemple de pe fiecare continent si 3 exemple din Romania .

 

Ecosistemul matur – este cel in care productia plantelor verzi este aproximativ egala cu cea a organismelor consumatoare . 3 exemple .

 

Ecosistemul tanar  – este ecosistemul in care productia plantelor verzi depaseste consumul organismelor heterotrofe . (exemplu Delta ) . 3 exemple .

 

Ecosistemul natural este acel ecositem care a aparut spontan prin lupta pentru existenta a speciilor vegetale si animale in care omul nu a avut nici un rol in modificarea densitatii , a abundentei si diversitatii organismelor .5 exemple de pe glob.

 

Ecosistemul terestru –  este acel ecosistem in care comunitatile de organisme ocupa biotopuri (mediul de viata) formate la suprafata uscatului (exemplu deserturile , lanturile muntoase , campii , dealuri ). 5 exemple de pe fiecare continent si 3 exemple din Romania .

 

Ecosistemul uman, se referala ansamblul planetar in interactiune al populatiei umane impreuna cu factorii de mediu (exemplu planeta in sine , mari metropole ) . 5 exemple de pe cele 5 continente .

 

continuare curs III

Protectia mediului

– reprezinta totalitatea actiunilor intreprinse de om pentru pastrarea echilibrului ecologic local si global, mentinerea si ameliorarea calitatii factorilor naturali etc.

Activitati de protectia mediului :

1. Activitati legislative

2. Activitati admnistrativ- institutionale

3. Activitati educativ-informative

4. Activitati economico-tehnologice

5. activitati sociale

6. Activitati de cooperare internationala

1. Activitati legislative

– implica legi cadru, legi specifice, hotarari de guvern, ordonante

2. Activitati administrativ-institutionale

– infiintarea autoritatii centrale de mediu cu structuri administrative in teritoriu

– infiintarea unei inspectii de mediu la nivel central si local

– organizarea de directii sau servicii de mediu la fiecare minister economic

– organizarea de institute de specialitate

– infiintarea si organizarea zonelor si ariilor protejate

3. Activitati educativ-informative

– crearea de scoli, facultati

– de introducere in programa scolara si universitara a unor discipline de ecologie si protectia mediului

– organizarea de muzee, expozitii, comunicari cu tematica de protectia mediului

– organizarea de sesiuni stiintifice, simpozioane, conferinte cu tematica de protectia mediului

4. Activitati economico-tehnologice

– promovarea unor mecanisme financiare pentru asigurarea de fonduri pentru protectia mediului

– elaborarea si introducerea unor tehnologii curate

– dezvoltarea unei activitati de tip industrial aceea de protectia mediului

– promovarea unor programe intersectoriale : energia si mediul, transportul si mediul

5. Activitati sociale 

– anchete sociale de specialitate

– antrenarea populatiei in luarea deciziilor ce afecteaza mediul inconjurator

– antrenarea populatiei in manifestari care sa promoveze protectia mediului

6. Activitati de cooperare internationala

– semnarea si ratificarea de tratate

– conventii

– intelegeri

– protocoale

– organizarea si participarea la activitati comune de cercetare

– paerticiparea la congrese

– simpozioane