Conceptul de mediu
Mediul in sens larg
– poate fi asimilat cu acele forme de materie si energie care sunt situate in imediata vecinatatea a sistemelor biologice vii .
Legea nr. 265/2006 , Legea Protectiei Mediului defineste mediul ca ,,ansamblu de conditii si elemente naturale ale Terrei”.
Solul si subsolul , ape de suprafata si subterane ;
Toate straturile atmosferice ;
Toate materialele organice si anorganice ca si fiintele vii ;
Sistemele naturale in interactiune cuprizand elementele de la ,,a” la ,,c”, inclusiv valorile istorice , culturale si estetice rezultate .
Ecologia
– este stiinta care studiaza factorii de mediu ce influenteaza organismele vii avand ca scop identificarea activitatilor umane cu impact asupra mediului si evaluarea consecintelor acestora .
Biosfera
– reprezinta invelisul planetei ce contine ansamblul de organisme vii si in care viata este posibila in permanenta (litosfera , stratosfera , atmosfera ).
Ecosistemul
– este o unitate naturala care include toate relatiile dintre organismele vii(biocenoza) si mediul(biotopul) in care traiesc .
Relatiile dintre organismele vii si factorii de mediu sunt realizate prin schimbul reciproc de materie si energie ; ecosistemul nu are limite fixe , structura sa numerica faunistica , floristica ,si trofica fiind permanent mobila .
Ecosistemul reprezinta o unitate structurala si functionala de baza in ecologie si constituie , practic un nivel superior de organizare a materiei vii .
Biocenoza – reprezinta totalitatea organismelor animale si vegetale care traiesc pe o anumita suprafata intr-un anumit mediu cu conditii specifice de organizare , viata si inmultire constituind o entitate distincta a mediului , perfect adaptata conditiilor din acea zona geografica .
Biotopul
(mediul fara viata) – reprezinta locul ocupat de biocenoza cuprinzand mediul abiotic(solul , apa ,aerul , factorii climatici etc.) si toate elementele necesare aparitiei si dezvoltarii organismelor .
Tipuri reprezentative de ecosisteme :
Ecosistemul acvatic
– este acel ecosistem ale carei biocenoze sunt legate de mediul acvatic .(exemplu Balea lac) 5 exemple de ecosisteme acvatice de pe fiecare continent Americile luate separat .
Ecosistemul aluvionar – este acela care se dezvolta pe soluri aluvionare bogate in substante organice si minerale . 5 exemple din Romania (lunci).
Ecosistemul antropizat sau antropogen – este acel ecosistem in care interventia omului este partiala sau totala , este acel ecosistem transformat de om partial sau total . 3 exemple de pe fiecare continent si 3 exemple din Romania (Litoralul romanesc cu plajele , Lacul Tei , lacurile de baraj , salinele , pesterile ,cultura agricola ).
Ecosistemul artificial – este acel ecosistem creat si intretinut de om (acvariu ,salinele din Bucuresti). 5 exemple la alegere .
Ecosistemul autotrof – este acel ecosistem in care predomina activitatea plantelor verzi (zone cu vegetatie abundenta , zona Amazonului , Delta Dunarii). 3 exemple.
Ecosistemul heterotrof – este acel ecosistem in care predomina activitatea organismelor consumatoare.(exemplu savanele (animalele carnivore) .3 exemple
Ecosistemul inchis sau autorhic – este un ecosistem special , aici circuitul material se desfasoara in principal fara influente din exterior . (pesteri) 5 exemple din Romania si 5 exemple de pe glob .
Ecosistemul complex – este ansamblul de ecosisteme aflate in interactiune intr-un spatiu dat care au o evolutie comuna .(rezervatiile) 3 rezervatii ale Romaniei (Delta , Retezat , Muntii Rotnei ) 5 parcuri nationale sau natural , 3 exemple de pe glob .
Ecosistemul fragil –este acel ecosistem cu acea comunitate de plante care sunt vulnerabile ca urmare a capacitatii reduse de regenerare si a daunelor cauzate sau provocate de activitatea umana .(exemplu Delta) 5 exemple de unde vrem.
Ecosistemul forestier – este ecosistemul format dintr-o biocenoza forestiera si biotopul pe care aceasta il ocupa . 5 exemple de paduri
Ecosistemul industrial ,prin procesul de ecologizare a industriei se realizeaza o combinare a ansamblului ecologic , eficient de utilizare a resurselor , a proceselor tehnologice de productie , de comercializare si reciclare a deseurilor toate materializandu-se in crestera profiturilor .(explorare a resurselor , platform petroliere). 5 exemple de pe fiecare continent si 3 din Romania .
Ecosistemul lotic – este un ecosistem acvatic curgator reprezentat de un rau , un fluviu .(ape curgatoare de suprafata ). 5 exemple de pe fiecare continent si 3 exemple din Romania .
Ecosistemul matur – este cel in care productia plantelor verzi este aproximativ egala cu cea a organismelor consumatoare . 3 exemple .
Ecosistemul tanar – este ecosistemul in care productia plantelor verzi depaseste consumul organismelor heterotrofe . (exemplu Delta ) . 3 exemple .
Ecosistemul natural este acel ecositem care a aparut spontan prin lupta pentru existenta a speciilor vegetale si animale in care omul nu a avut nici un rol in modificarea densitatii , a abundentei si diversitatii organismelor .5 exemple de pe glob.
Ecosistemul terestru – este acel ecosistem in care comunitatile de organisme ocupa biotopuri (mediul de viata) formate la suprafata uscatului (exemplu deserturile , lanturile muntoase , campii , dealuri ). 5 exemple de pe fiecare continent si 3 exemple din Romania .
Ecosistemul uman, se referala ansamblul planetar in interactiune al populatiei umane impreuna cu factorii de mediu (exemplu planeta in sine , mari metropole ) . 5 exemple de pe cele 5 continente .
continuare curs III
Protectia mediului
– reprezinta totalitatea actiunilor intreprinse de om pentru pastrarea echilibrului ecologic local si global, mentinerea si ameliorarea calitatii factorilor naturali etc.
Activitati de protectia mediului :
1. Activitati legislative
2. Activitati admnistrativ- institutionale
3. Activitati educativ-informative
4. Activitati economico-tehnologice
5. activitati sociale
6. Activitati de cooperare internationala
1. Activitati legislative
– implica legi cadru, legi specifice, hotarari de guvern, ordonante
2. Activitati administrativ-institutionale
– infiintarea autoritatii centrale de mediu cu structuri administrative in teritoriu
– infiintarea unei inspectii de mediu la nivel central si local
– organizarea de directii sau servicii de mediu la fiecare minister economic
– organizarea de institute de specialitate
– infiintarea si organizarea zonelor si ariilor protejate
3. Activitati educativ-informative
– crearea de scoli, facultati
– de introducere in programa scolara si universitara a unor discipline de ecologie si protectia mediului
– organizarea de muzee, expozitii, comunicari cu tematica de protectia mediului
– organizarea de sesiuni stiintifice, simpozioane, conferinte cu tematica de protectia mediului
4. Activitati economico-tehnologice
– promovarea unor mecanisme financiare pentru asigurarea de fonduri pentru protectia mediului
– elaborarea si introducerea unor tehnologii curate
– dezvoltarea unei activitati de tip industrial aceea de protectia mediului
– promovarea unor programe intersectoriale : energia si mediul, transportul si mediul
5. Activitati sociale
– anchete sociale de specialitate
– antrenarea populatiei in luarea deciziilor ce afecteaza mediul inconjurator
– antrenarea populatiei in manifestari care sa promoveze protectia mediului
6. Activitati de cooperare internationala
– semnarea si ratificarea de tratate
– conventii
– intelegeri
– protocoale
– organizarea si participarea la activitati comune de cercetare
– paerticiparea la congrese
– simpozioane