AnnaE
#0

Rembrandt si epoca sa

1. LEYDA

(1606-1609)

Rembrandt Harmenszoon van la Leyda, în ziua de 15 iulie Rijn 1606vede . Este al optulea lumina zilei copil - doi sînt morţi - al lui Hacmen Gerritszoon van Rijn şi al Neeltjei Willemsdochter van Zuytbrouck. Tatăl este morar. De la moara sa, cocoţată pe unul din meterezele oraşului denumit Pelicaanswal, vederea cuprinde o nesfirsită întindere de păsuni. Împestritate de vite ca florile î fineaţă, tivite de anale şi gropi pline pînă la margini de apa limpede, care sdnteiază la soare ca argintul bine frecat, ele pac nesfirşite. Nimic nu opreşte privirea, în afara cîtorva sălcii noduroase şi a altor mori care, de aproape sau de departe, te îmbie fără încetare. În această ţară ciudat de netedă, turtită de cerul atotputernic, morile reprezintă adevărata mărturie a omului; ele dovedesc prezenţa şi dîrzenia sa. După ce a smuls cu răbdare pămîntul din apă, după ce a transformat această forţă de temut în element roditor, el a redus vîntul la un rol auxiliar, întinzindu-i nenumăratele aripi ale morilor sale. Fie că norii defilează în cavalcadă, cu maiestatea alaiurilor regale, ori aleargă în debandadă, ca nişte zei în panică, morile cîntă. Cîntă lucrînd. Macină grîul, ovăzul, secara şi, întocmai ca oamenii, au un nume. Aceea a bătrînului van Rijn se numeşte De Rijn: morarul poartă numele morii sale.

Harmen Gerritszoon nu e un om nevoiaş. La căsătoria· sa, în anul 1589, mama şi socrul lui i-au cedat, în apropiere de Witte Poort, o jumătate din proprietatea unei mori şi a locuinţei care ţine de aceasta, precum şi o bojdeucă, de curînd construită. O grădină, situată în afara zidurilor, îi aparţinea la început pe jumătate, iar apoi în întregime. În anul 16oo, la moartea mamei sale, el moşteni o casă destul de arătoasă în Weddesteeg şi se mută în ea.

Harmen Gerritszoon ştie să scrie şi să citească, iar soţia sa, cu toate că nu e decît o fată de brutar, ştie şi ea carte. În anul 1005, e ales Heer der gebuurte, adică şef al unei administratii suburbane. Această functie modestă dovedeşte că morrul nostru se bucură de tima vecinilor. Merită să acordăm atenţie acestui omagiu, deoarece în tînăra republică, spiritului civic, destul de dez, voltat, îi repugnă amabilităţile gratuite.

După Amsterdam, Leyda este oraşul cel mai însemnat al Olandei. Toţi olandezii îl îndrăgesc în mod deosebit, de cînd cu faimosul asediu din 1574. Miraculoasa lui eliberare rămîne cel mai glorios episod din lupta pe care Ţările de Jos o duc de aproape patru decenii împotriva asupritorului spaniol. Această luptă mai durează încă, dar astăzi ea a mai pierdut din caracterul ei sălbatic şi desperat pe care l-a avut atîta vreme. Războiul pentru independenţă e purtat de ani de zile doar pe la frontiere, fără ca ţara să fie prea neliniştită. Căci ea are, pentru a o apăra, pe prinţul Mauriciu de Nassau, unul din vestiţii căpitani de oaste ai epocii. Provinciile Unite îşi duc cu încredere traiul, la adăpostul spadei sale, şi nu se mai tem de spanioli.

Mai mult, ei ii ştiu obosiţi de acest război şi gata oricînd să negocieze pacea. Uluitoare răsturnare a situaţiei! Şi e de înţeles de ce unii şovăie să meargă pe această cale. Căci războiul a fasonat cu adevărat tinăra republică şi - lucru mai sun prinzător – i-a creat o stare de prosperitate. Ocrotite prin nenumăratele rîuleţe, care, ca să zicem aşa, le izolează de uscat, apărate "de o armată admirabil organizată de către prinţul de Nassau, Provinciile Unite se aleg, de pe urma mării, cu o putere economică ce sporeşte zi de zi. În cursul acestor patruzeci de ani, marinarii lor au făcut minuni. Olandezii au fost intotdeauna pescari, iar scrumbia este cel mai popular aliment din Ţările de Jos. lnsă dezbinările politice şi religioase, guvernarea lui de Alba, ducele singeros, au schimbat profund viaţa maritimă. Numeroşi proscrişi, ostaşi care serviseră sub Ludovic de Nassau, nobili şi săteni, precum şi aventurieri, au luat calea mării pentru a scăpa de bandele spaniole.

Aceşti marinari improvizaţi au devenit intii piraţi, apoi corsari, operind in numele prinţului de Orania. A fost epoca agitată a Calicilor mării. Numeroase fură jafurile şi crude nelegiuirile săvîrşite de ei, fără ca T aciturnul, şeful lor numai cu numele, să-i poată disciplina. Aceşti flăcăi curajoşi au săvîrşit intr-o bună zi un act de adevărată nebunie, cu consecinte hotărîtoare: ei puseră stăpînire pe La Brielle. lmpotria tuturor aşteptărilor, această faptă îndrăzneaţă a devenit semnalul unei răscoale generale. Cu temuţii tercios ai lui Alba şi ai lui Requesens, reacţiunea s-a dovedit teribilă. Reduşi la defensivă, « Calicii », căci aşa erau numiţi rebelii, incercară să reziste in oraşe. Punctul culminant al acestei lupte desperate a fost asediul Leydei. In timp ce Francisco Valdes se străduia să-l constrîngă prin infometare, Wilhelm de Orania făcea tot posibilul pentru a veni in ajutorul nenorocitului oraş. Avură loc inundaţii masive: « Mai bine un oraş vătămat, decit unul pierdut ». Flota « Calicilor », comandată de Boisot, trecu peste pajiştile inundate şi, după multe intimplări nefavorabile, obligă pe spanioli să pună capăt asediului! Dar jumătate din populaţie pierise. Primarul Van cler Werf şi comandantul Van cler Does au avut mult de furcă, primul ca să potolească revolta cetăţenilor înfometaţi, al doilea ca să menţină la postul lor oamenii ce se sfîrşeau de inaniţie. Drept răsplată pentru o atît de eroică rezistenţă, oraşul a fost înzestrat cu o Academie. Acesta a fost - după exemplul Genevei cel dintîi titlu al Universităţii. Ea are drept prim scop formarea de preoţi calvini, fără să se neglijeze celelalte ramuri ale ştiinţei umane. Profesori eminenţi ca, de pildă, Heinsius  predă în mod strălucit teologia, Baudius, jurist remarcabil şi poet latin, excelează în elocinţă, istorie şi drept, iar Daniel Heinsius - promovat lector la douăzeci şi doi de ani! - comentează cu un succes răsunător poeţii greci şi latini. Tot tineretul dornic de a se instrui dă năvală la Academie. Băiatul armatorului învaţă cot la cot cu feciorul ţăranului şi Louise de Coligny îl trimite acolo pe fiul ei, Frederic.Henri, ultimul vlăstar al Tacitucnului; căci aceasta este una din cuceririle tinerei republici şi nu cea mai neînsemnată : privilegiile din născare sînt suprimate şi este îngăduit oricărui cetăţean să ajungă la orice funcţie.

Dac Leyda se remarcă nu numai prin strălucirea universitătii sale. Industria textilă a fost întotdeauna înfloritoare. Frămîntările religioase i-au dat un avint nou: ca să scape de proscripţii, un mare număr de emigranţi au venit să se stabilească aici. Locuitorii din Anvers, mai ales, aduc un sprijin preţios, căci au deviat spre oraşul lor adoptiv o parte a comerţului marii metropole a Ţărilor de Jos.

Cu toate că e străbătută de două brate ale bătrînului Rin, Leyda nu este port la mare. Pri oraş al manufacturii din Provinciile Unite şi prim oraş universitar, el se înăbuşă în propria lui incintă. Dacă negustorii cei bogaţi trăiesc în largul lor la Rapenburg, avind un aspect grandios cu canalul lui larg plantat cu arbori, meşteşugarii mişună în străduţele înguste iar populaţia se înmulţeşte tot mereu! Edilii studiază planurile: oraşul se va mări.

Ca şi celelalte oraşe ale Provinciilor Unite, Leyda îşi datorează prosperitatea mării sau mai degrabă spiritului întreprinzător al marinarilor. Vechii piraţi şi-au făcut un rost. Corsarii au devenit cuceritori. O dorinţă aprigă de aventură însufleţeşte pe tineri şi pe bătrîni, lacomi de pradă sau fascinati de atractia unui necunoscut minunat. De vreo zece ani expediţiile se succed. Ele tind, aproape toate, către acelaşi ţel: lndiile, pe drumul cunoscut, acel al Capului Bunei Speranţe, prin strimtoarea lui Magellan.

Şi chiar prin Nordul de nepătruns. Alţii visează China, mai exact acea misterioasă Cathay despre care pomeneşte Marco Polo. Van Noort face ocolul lumii, iar Heemskerk se intoarce cu o pradă de mătase de China valorînd două milioane şi jumătate de florini! Cele trei culori ale prinţului de Orania, care au devenit şi culorile republicii - portocaliu, alb şi albastru - au fost văzute pe toate !atitudinile. Duivenvoorde Ie.a şi arborat pe meterezele Cadix.ului in flăcări! Încă din 16o1, Compania lndiilor Orientale, fondată cu sprijinul Statelor Generale, deţine monopolul comerţului din insulele fermecate, care produc toate bogăţiile din lume : metale preţioase, esenţe rare, mirodenii, fructe necunoscute, plante aromate, pietre scumpe. Destule, ca imaginaţia să delireze.

  

Formează o nouă clasă patriciană care militează pentru pace. E vorba, zic ei, de interesele ţării. Este cel mai bun mijloc de a-i reduce sarcinile, căci dacă particularii se îmbogăţesc, statul slăbeşte tot plătind cheltuielile de război. Punct de vedere de administratori înţelepţi! Militarii habar n-au de astfel de neplăceri.

Dezbaterile iau o întorsătură destul de aprigă. Şi, cum se cuvine într-o ţară liberă, fiecare îşi dă părerea. Poporul însă, in totalitatea lui, e sătul de războaie şi Oldenbacnevelt triumfă. La 9 aprilie 1609, după tratative laborioase, un armistiţiu pe doisprezece ani este semnat la Anvers. El recunoaşte suveranitatea Provinciilor Unite. Nu se ştie ce a gindit morarul din Leyda despre aceste grave e.venimente. Cit despre tînărul Rembrandt, el este la vîrsta cînd te minunezi de o piatră, de un cîine sau de o rază de lumină. Este vîrsta lumii fără de margini, împînzită de puteri miraculoase, unde fiecare obiect înseamnă o fiintă care intelege tot ce i se spune si care răspunde într-un limbaj seret dar pe de-antregul lipede pentru cei initiati : este una din calitătile pactului lor. Alţi copii se dist;ează cu o sfidează. Tîărul Remhrandt este un privilegiat. ·El are pentru joacă moara tatălui său. La vîrsta lui, nu există putere în lume pe care să nu o poată supune.

 


 

Attachments